weballey logo
 
left forms tutorial backnext right
homesearchsite mape-mail
< intro >
text
textarea
buttons
image
form
e-mail form
checkbox
radio
select
password
hidden
layout
cgi
tags
slot
 

    Behalve wanneer je volledig nieuw bent op het web, ben je waarschijnlijk al eens een html formulier tegengekomen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mijn web announcer of mijn site recommender. Je kunt gegevens invoeren, en naar de server versturen. De server interpreteert die gegevens, en doet er iets mee. Als je zelf van deze formulieren wilt maken, maar je weet nog niet hoe, dan is deze tutorial precies wat je nodig hebt.

<FORM>
</FORM>

    Net als de meeste html tags, heeft een formulier een begin en een eind tag. Alleen de eind tag heeft vooraan een schuine streep (slash). Als je onbekend bent met html, is het wellicht verstandig eerst de html tutorial te lezen. In de meeste browsers beïnvloeden formuliere de layout. Ze beginnen op een nieuwe regel, en hebben een lege regel boven en onder.

<FORM>
<INPUT>
</FORM>

    Je kunt gegevens invoeren in vakken, die gevormd worden met een INPUT tag. Standaard vormt deze een tekstvak van een regel. De afmetingen zijn afhankelijk van je browser en het gebruikte lettertype. Met deze drie tags heb je een volwaardig html formulier.

<FORM>
<INPUT NAME="name">
</FORM>

    De meeste formulieren hebben meerdere invoervelden. Om ze te onderscheiden geef je de velden een naam. Dit maakt het ook mogelijk om met de gegevens te werken, die het formulier produceert. Je kunt elke naam gebruiken die je wilt, pas alleen op met exotische tekens. Gewone alfanumerieke tekens geven geen problemen.
    Je hebt nu een enigszins werkbaar formulier. Je kunt het op het web zetten, en het zou moeten werken. Het doet alleen nog niet echt veel, maar daar doen we verderop iets aan.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right