weballey logo
 
left forms - knoppen backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
text
textarea
< buttons >
image
form
e-mail form
checkbox
radio
select
password
hidden
layout
cgi
tags
slot
 

    Om iets met de gegevens in het formulier te doen, moet je het formulier verzenden, of submitten. Dit kun je doen door de cursor in het tekstveld te laten staan, en op de Enter toets te drukken. Het formulier op de vorige pagina werkt dus ook zonder problemen. De meeste formulieren hebben hiervoor echter een submit knop. Dit maakt het je bezoeker duidelijker wat hij moet doen. Laten we dus eens een knop toevoegen.

<FORM>
<INPUT>
<INPUT TYPE="submit">
</FORM>

    Een knop is gewoon een input element. Je gebruikt hier dus ook weer de INPUT tag. Het is niet een standaard tekstvak, je geeft dus met een attribute aan, dat het een submit knop is. Als je alleen het type aangeeft, gebruikt je browser een standaard tekst, vaak iets van 'Query verzenden', afhankelijk van de (taal van) je browser.

<INPUT TYPE="submit" VALUE="Verzenden">

    Je kunt deze tekst veranderen met de VALUE attribute van de input tag. Je kunt elke willekeurige tekst gebruiken. Hou het kort en simpel, om verwarring te voorkomen. Als je niet weet wat te gebruiken, vul dan gewoon Submit of Verzend in.

<INPUT TYPE="reset" VALUE="Herstel">

    Er is nog iets wat je regelmatig zult gebruiken in combinatie met een submit knop. De RESET knop herstelt de oorspronkelijke staat van het formulier. In dit geval is dat een leeg tekstveld. Als je een tekst invult, en op de Herstel knop klikt, wordt het vakje weer geleegd. Het formulier wordt niet verzonden.

<INPUT TYPE="submit" NAME="submit" VALUE="A">

    Je kunt een submit knop een naam geven, net als alle andere objecten in een formulier. De 'name' en de 'value' worden met het formulier verzonden. Je kunt meerdere identieke knoppen in een formulier zetten, ze werken allemaal. Je kunt meerdere knoppen gebruiken, elk met een verschillende waarde. Alleen de aangeklikte wordt dan verzonden.

<INPUT TYPE="button" VALUE="Hier drukken"
onClick="javascript:alert('Je hebt op een knop gedrukt')">

    Een laatste knop is gewoon een knop. Je kunt dit alleen gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld javascript, het werkt niet met cgi.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right