weballey logo
 
left forms - cgi backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
text
textarea
buttons
image
form
e-mail form
checkbox
radio
select
password
hidden
layout
< cgi >
tags
slot
      Formulieren worden gebruik voor het verzamelen van informatie. Je kunt een e-mail formulier maken, de inhoud wordt dan per e-mail verzonden. Je kunt ook javascript gebruiken om iets met de gegevens te doen. Vaak zul je echter de gegevens willen bewaren, bijvoorbeeld in een database. De gegevens moeten in dat geval verwerkt worden door een programma op de webserver.
    Dit verschijnsel wordt vaak CGI genoemd, of Common Gateway Interface. Een webserver is eigenlijk een programma, wat ergens anders op een computer draait. Normaliter 'serveert' deze alleen gewone webpagina's. Gegevens uit een formulier kunnen worden doorgegeven aan een ander programma op dezelfde computer. Dat programma kan bijvoorbeeld communiceren met een database, een derde programma op de server. Afhankelijk van het resultaat, kan er feedback zijn naar de browser, die het formulier verzond.

Scripts
    De output van formulieren wordt vaak verwerkt met een soort script. Je kunt hier speciale software voor schrijven, maar scripts zijn vaak eenvoudiger te maken en te onderhouden. Zelfs met betrekkelijk weinig programmeer kennis kun je al heel aardige scripts schrijven. Terwijl speciale software vaak veel meer vaardigheden vereist. Scripts zijn ook minder systeemafhankelijk, je kunt een script vaak ongewijzigd op zowel unix als windows draaien.
    De meest gebruikte scripttaal is PERL, oorspronkelijk ontwikkeld voor het bewerken van grote hoeveelheden tekst op unix computers. Later geschikt gemaakt voor andere besturingssystemen. Er zijn veel scripts beschikbaar op het web, evenals tutorials en naslagwerken.
    De laatste jaren verschijnen er andere talen, PHP is bijvoorbeeld veelbelovend. Ook in combinatie met database software. Op een Windows server kun je ook ASP of Coldfusion gebruiken. Tcl is ook vrij populair, hoofdzakelijk op unix machines. Ik gebruik zelf perl, om dat dit vrijwel overal werkt.

Programmeren
    Je zult inmiddels wel door hebben, dat het maken van formulieren maar de helft van het verhaal is. Je zult wat kennis van programmeren op moeten doen. Ik adviseer je te beginnen met een scripttaal, die zijn het eenvoudigst, en minder systeemafhankelijk. Je kunt echter met elke willekeurige programmeertaal werken, zolang die de cgi standaard maar ondersteunt.
    Zoals gezegd, PERL is een goede taal om mee te beginnen. Tik gewoon perl tutorial in in een willekeurige zoekmachine, en je krijgt honderden sites te zien. Een goede tweede is PHP, relatief jong, maar veelbelovend. Voor beide staan er ook diverse links in mijn resources.
    Als je serieus aan het programmeren slaat, raad ik je aan om je ook te verdiepen in databases. Meer in het bijzonder SQL, die zijn het minst systeemafhankelijk. Er zijn er diverse goede gratis beschikbaar, op diverse platformen. Kijk eens naar MySQL of mSQL. Om scripts lokaal te testen, heb je ook nog een webserver nodig, bijvoorbeeld Apache.

Webruimte
    Vaak kun je geen cgi, perl, of database software gebruiken op een standaard ISP account. Je moet daarvoor meestal naar een speciale webspace provider. Sommige gratis providers doen aan cgi, de meeste echter niet, of slechts in beperkte mate. Databases zijn vaak nog moeilijker te krijgen. Hoewel dat de laatste tijd wat beter lijkt te worden.

    Neem ook eens een kijkje tussen mijn links in de resources. Daar vind je voldoende informatie, om je verder in deze materie te verdiepen.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - All rights reserved backnext right