weballey logo
 
left forms - select backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
text
textarea
buttons
image
form
e-mail form
checkbox
radio
< select >
password
hidden
layout
cgi
tags
slot
 

    Radio buttons zijn ideaal voor korte lijstjes. Je kunt er ook langere lijsten mee maken. Maar soms heb je honderden opties, waaruit er maar een gekozen hoeft te worden. Bijvoorbeeld in een formulier waar je je land van herkomst aan kunt geven. Die ben je vast al wel eens tegengekomen. In dat geval is een uitvalmenu wellicht praktischer. Je houdt het formulier compact en overzichtelijk, en je kunt goed zien wat je gekozen hebt.

<SELECT NAME="country">
</SELECT>

    Dergelijke lijsten maak je met de SELECT tag. Er is een begin en een eindtag. Je geeft de naam weer aan met het NAME attribuut.

<SELECT NAME="land">
<OPTION VALUE="">(selecteer land)</OPTION>
<OPTION VALUE="AF">Afghanistan</OPTION>
<OPTION VALUE="AL">Albanie</OPTION>
...
</SELECT>

    De verschillende opties worden vastgelegd met de OPTION tags, geplaatst tussen de SELECT tags. De sluitende OPTION tag is niet verplicht, maar wel aan te raden. Het VALUE attribuut is eveneens niet verplicht. Als je het niet gebruikt, wordt gewoon de tekst tussen de OPTION tags gebruikt. Dezelfde tekst die zichtbaar is in het formulier. Als je het VALUE attribuut wel gebruikt, wordt alleen die tekst verzonden (AF voor Afghanistan).

<OPTION VALUE="AQ" SELECTED>Antarctica</OPTION>

    In een lijst als hierboven, is de eerste optie standaard geselecteerd. De verzonden waarde zou hier dus leeg zijn. Als je verwacht, dat de meeste van je bezoekers pinguins zijn, zullen deze waarschijnlijk op Antarctica wonen. Je kunt dat standaard maken, door het bovenaan te zetten. Je kunt echter ook het SELECTED attribuut gebruiken, in de desbetreffnde OPTION tag. Je kunt dan de eerste optie (selecteer land) weglaten, deze is nu overbodig.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right