weballey logo
 
left Frames - nadelen backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
targets
nesten
esthetica
noframes
< nadelen >
samenvatting
tags
slot
      Je zou je kunnen afvragen, waarom ik niet zoveel met frames op heb. Er zijn diverse redenen, die elk op zich al voldoende reden zouden kunnen zijn, geen frames te gebruiken. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, sommige webdesigners zweren erbij. Maar veel websites halen frames weer weg, nadat ze deze een tijdje gebruikt hebben. Ik zal je vertellen waarom.

Bookmarks en links
    Je kunt niet goed naar een geframede pagina linken. Als je naar de hele pagina linkt, krijg je meestal de homepage van de site te zien. Je krijgt dus niet de pagina te zien, waarin je eigenlijk geinteresseerd bent. Als je naar de subpagina zelf linkt, mist een groot deel van de layout en de links. Je krijgt dus een kreupele pagina te zien.

Frame busters
    Soms gebruiken webdesigners javascripts, die de volledige frameset laden, wanneer je een subpagina opvraagt. Dit om de volledige layout te tonen, of om de pagina te beschermen tegen onbedoeld gebruik in een andere frameset, die de oorspronkelijke verdoezelt. Daarover zijn al diverse rechtszaken gevoerd. En daarmee kom je dus weer op de homepage terecht. Er is dus niet echt een goede manier om naar de informatie te linken, die je wilt laten zien. Dodelijk voor het basisconcept van het web.

Complexiteit
    Op het eerste gezicht lijkt een geframede site simpel. Je hoeft bijvoorbeeld niet steeds de navigatie elementen te herhalen. Die hebben hun eigen frame, en hoeven dus maar een keer aangemaakt te worden. Dit is natuurlijk waar voor een kleine site met een beperkt aantal pagina's. Maar grotere sites vragen meerdere navigatie pagina's. Als je met honderden pagina's en tientallen navigatiestroken werkt, wat hoort dan waarbij? Je verdwaalt er al gauw in.

Downloaden
    Soms zie je een pagina, die je wilt bewaren, om hem rustig later nog eens door te lezen. Dus je downloadt de pagina waar de gewenste informatie op staat. De layout gaat verloren. Als de informatie over meerdere frames is verdeeld, raak je ook een deel van de info kwijt. Ook de context gaat verloren, er zijn geen links, of tenminste niet allemaal, en er is waarschijnlijk ook geen titel te zien.

Verbrokkeling
    Een fundamenteel concept in webdesign is de eenheid van informatie. Eén webpagina dient een afgebakende, complete hoeveelheid te bevatten. Met een kop, een lichaam en een staart. Een opzet in frames breekt hiermee. De informatie is namelijk altijd verdeeld over meerdere pagina's.

Laadtijd
    Frames kosten meer tijd om te laden, dan een enkele pagina met dezelfde informatie. Eerst wordt de hoofdpagina geladen en geïnterpreteerd. Daarna worden de subpagina's opgevraagd en geladen. Je hebt dus meerdere verbindingen nodig voor een pagina. Met een slechte verbinding kun je een pagina krijgen met ergens een mooi grijs vlak. Je moet dan de hele boel weer opnieuw oproepen. Daarnaast kost het je browser sowieso aanzienlijk meer tijd om een geframede pagina weer te geven.

Flitseffect
    Het apart laden van de diverse subpagina's kan een onplezierig flitseffect hebben. Eerst krijg je de standaard browser achtergrond te zien, meestal grijs. Daarna de achtergrondkleur van de pagina, dan de achtergrond afbeelding, daarna de plaatjes op de pagina. Dit vermenigvuldigd met het aantal frames. Wellicht een kwestie van smaak, maar ik vind het maar niks.

To be or not to be
    Sommige html editors zetten een style attribuut in de frame tag. Diverse browsers herkennen dit echter niet, zodat je hele site onzichtbaar wordt. Ik heb al zo er heel wat gezien (...).

Jij beslist
    Ik heb je mijn bedenkingen verteld. De keuze is aan jou. Als je frames wilt gebruiken, best. Je kunt zowel met als zonder frames prachtige sites maken. Ik zou het niet doen, als het niet beslist noodzakelijk is. Ik hou het voorlopig liever bij tables. Centraal staat echter het maken van een goede site. Niet het instrument waarmee je dat doet.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right