weballey logo
 
left Frames - esthetica backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
targets
nesten
< esthetica >
noframes
nadelen
samenvatting
tags
slot
      Frames zijn lelijk. Dikke vette grijze randen, schuifbalken waar je ze helemaal niet wilt, afbeeldingen die niet gaan staan waar je ze wilt hebben. Je complete layout kan zelfs de mist inagaan, als het browservenster te klein is. Dus wat gaan we daaraan doen. Eerst halen we de randen eens weg. Je kunt ze breder maken, een kleurtje geven, een achtergrondplaatje gebruiken. Maar je wilt ze natuurlijk gewoon het liefst helemaal niet zien.

Show me! <FRAMESET FRAMEBORDER="0" FRAMESPACING="0" BORDER="0" COLS="150,*">

Borders
    Hier beginnen de problemen al. Je hebt maar liefst drie attributes nodig om alle browsers tevreden te stellen. Iedereen lijkt hier het wiel opnieuw uit te willen vinden. Probeer het niet te begrijpen, gebruik gewoon alledrie de attributes die je hierboven ziet staan, en zet ze op nul. Dan gaat het allemaal goed in alle browsers.

Show me! <FRAME SRC="page.html" SCROLLING="NO">

Schuifbalken
    Een volgend punt zijn de schuifbalken. Net als bij een gewone webpagina, verschijnen er schuifbalken als de pagina niet in zijn geheel binnen het frame past. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind ze aartslelijk, als ze midden op een pagina komen te staan. Je kunt ze uitzetten met de SCROLLING attribute in de frame tag, en daarin NO te specificeren. Je krijgt geen balk meer te zien. Om het verschil te zien kun je op de"show me" knoppen hierboven klikken, en het venster te verkleinen tot de tekst er niet meer in past.
    Alles goed en wel, maar nu heb je een ander probleem. Namelijk wanneer de pagina niet in het frame past. Dan kun je niet bij het gedeelte wat je niet ziet. Als dat je menu is, ben je in de bonen. Om je groen en geel te ergeren. Niet veel aan te doen. Gewoon je menu's kort houden, wat op zich al een goede gewoonte is. De meeste mensen raken in de war van teveel keuzes. Kiezen uit vijf opties is veel eenvoudiger dan uit vijftig.

Show me! <FRAME SRC="page.html" MARGINWIDTH="0" MARGINHEIGTH="0">

Marges
    Normaliter is er een marge tussen de rand van een frame, en de inhoud ervan. Soms wil je echter een afbeelding gebruiken, verdeeld over twee frames. Dan zou je dus een strook wit krijgen tussen de twee gedeelten. Het is wellicht een goed idee, eens te gaan experimenteren met achtergronden. Die hebben namelijk nooit een marge. Als je geen randen gebruikt tussen je frames, nemen de marges onnodig ruimte in beslag. Dus laten we die ook eens kwijt zien te raken. Dit doe je met de MARGINWIDTH en MARGINHEIGHT attributen, op nul ingesteld.

Show me! <FRAME SRC="page.html" NORESIZE>

Vervormen
    Frames kunnen van grootte veranderd worden. Zet de muiscursor op de rand, en je kunt het frame oprekken zover je wilt. Als de randen uitstaan, kan dit overigens vaak niet. Maar om zeker te gaan, of wanneer je wel randen gebruikt, kun je dit voorkomen. Gebruik hiervoor het NORESIZE attribuut in de frame tags, die ongewijzigd moeten blijven.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right