weballey logo
 
left HTML - achtergrond backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
software
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
< achtergrond >
tekstkleur
hyperlinks
samenvatting
publiceren
promotie
slot
      De body tags omsluiten zoals gezegd de eigenlijke webpagina. In de body tag zelf kun je echter ook nog het een en ander aangeven. Je kunt er onder meer de achtergrond van je webpagina mee vastleggen. Je hebt hiervoor twee mogelijkheden. Je kunt de achtergrond een kleurtje geven of je kunt een plaatje gebruiken, dat de gehele achtergrond vult.
<BODY>
een stukje tekst
</BODY>
een stukje tekst

    De standaardkleur van de meeste browsers is grijs, of je moet iets anders hebben ingesteld. Wil je deze kleur veranderen, dan gebruik je daarvoor de attribute BGCOLOR. Het beste leesbaar is nog altijd zwarte tekst op een witte achtergrond.

<BODY BGCOLOR="White">
een stukje tekst
</BODY>
een stukje tekst

   De kleur geef je aan met de Engelse benaming tussen aanhalingstekens. De aanhalingstekens zijn verplicht, anders krijg je een heel andere kleur dan je verwacht. Hieronder zie je een overzicht van de zestien kleuren die je op deze manier kunt maken.

  
kleur Engels Nederlands
 
  aqua aquamarijn
  black zwart
  blue blauw
  fuchsia roodpaars
  gray donkergrijs
  green groen
  lime lichtgroen
  maroon roodbruin
  navy donkerblauw
  olive olijfgroen
  purple paars
  red rood
  silver zilvergrijs
  teal grijsgroen
  white wit
  yellow geel

    Je kunt de achtergrond ook invullen met een plaatje. Je kunt hiervoor in principe elk plaatje gebruiken. Pas op met grote plaatjes, het duurt lang voor je ze te zien krijgt. Gebruik dus het liefst een klein plaatje. Let ook op de leesbaarheid van de tekst. Hoe drukker het plaatje, hoe slechter de tekst meestal leesbaar is. Het wil dan wel eens helpen om dan de tekst vet of wat groter te maken.

<BODY BACKGROUND="venetian.gif">
een stukje tekst
</BODY>
een stukje tekst

venetian Dit is het hierboven gebruikte achtergrondplaatje. Slechts 124 bytes groot en geeft toch een heel aardig effect. Ben je van plan om een plaatje gebruiken, vul dan ook een achtergrondkleur in. Het liefst een kleur zo dicht mogelijk bij de overheersende kleur van het plaatje. De algemene indruk van je site verandert dan niet als je de plaatjes niet laadt met je browser.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right