weballey logo
 
left HTML - hyperlinks backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
software
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
achtergrond
tekstkleur
< hyperlinks >
samenvatting
publiceren
promotie
slot
      Verreweg de belangrijkste tag die je zult gebruiken is de hypertext link <A> (anchor). Meestal kortweg link of ook wel hyperlink genoemd. De meest voorkomende link is er één naar een andere webpagina. Dit is een zogenaamde hypertext reference, een verwijzing naar een hypertext document. Deze pagina geef je aan in de HREF attribute.
<A HREF="test.html">test</A>

test

    De link sluit je af met </A>. Tussen de opening en closing tag staat wat je op het scherm te zien krijgt. Dit stukje tekst wordt door de meeste browsers onderstreept en in een afwijkende kleur weergegeven. Standaard is deze kleur blauw.
    Wijs je een dergelijke link met je muis aan dan kun je erop klikken. Je komt dan op een andere webpagina terecht, met veelal nieuwe links. Door deze tag verbind je dus webpagina's met elkaar. Er ontstaat een netwerk van pagina's, die tezamen het world wide web wordt genoemd. De hyperlink is dus eigenlijk simpelweg de basis van het internet.
    Je kunt tussen de <A> tags ook iets anders dan tekst zetten. Vaak zie je getekende knoppen op webpagina's. Deze worden gemaakt door tussen de hyperlink tags een plaatje op te nemen. Dit doe je met weer met de image tag <IMG>.
<A HREF="test.html">
<IMG SRC="testknop.gif" HEIGHT="18" WIDTH="40" ALT="test">
</A>

test

    Een andere hyperlink die je veel zult gebruiken, is bedoeld om email te verzenden. Als iemand je wat zou willen vragen over je homepage bijvoorbeeld. Deze link heeft een iets andere invulling van de attribute. Met de link hieronder kun je een emailtje sturen. Als je erop klikt zal je email-programma opstarten, met het email adres reeds vermeld. Wanneer je tenminste een email-programma hebt geïnstalleerd.

 

Email:
<A HREF="mailto:jdoe@aol.com"> jdoe@aol.com</A>

Email: jdoe@aol.com

Je kunt dit uiteraard ook weer combineren met een plaatje.
Email:
<A HREF="mailto:jdoe@aol.com"> <IMG SRC="postbus.gif" WIDTH=40 HEIGHT=40 BORDER=0 ALT="jdoe@aol.com">
</A>

jdoe@aol.com


    In principe kun je elk willekeurig plaatje gebruiken. Zorg er wel voor dat het duidelijk is dat het een link is. Je kunt dit ook doen door de BORDER attribute weg te laten. Dan komt er een randje rond het plaatje met een blauwe kleur. Niet zo mooi maar wel duidelijk. Je kunt er ook een tekst bij zetten, om duidelijk te maken dat het een link is.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right