weballey logo
 
left HTML - layout backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
software
tags
basis
tekst
< layout >
plaatjes
achtergrond
tekstkleur
hyperlinks
samenvatting
publiceren
promotie
slot
      Wanneer je op een nieuwe regel wilt beginnen druk je in een tekstverwerker op de [enter] toets. Je maakt een 'harde return', in tekstverwerkers-jargon. De cursor springt naar de volgende regel en je kunt verder tikken. In een webpagina zou je dus het volgende kunnen proberen.
Dit is
een HTML
cursus

Wat je dan echter op het scherm van je browser te zien krijgt is dit:

Dit is een HTML cursus

    HTML doet in principe niets met je harde return. Hij slaat deze over en gaat gewoon verder. Tot hij de rand van je browservenster tegenkomt. Dit lijkt op het eerste gezicht wat vreemd. Maar het heeft wel degelijk zijn nut. Browservensters zijn niet altijd even groot, evenals ingestelde lettertypes. Als je dan je HTML in een breed venster schreef en daarna in een smaller venster bekeek, zouden de zinnen op heel vreemde plaatsen gaan afbreken. Afwisselend volledige regels en korte met enkele woorden.
    In HTML is hier iets op bedacht. De browser gaat gewoon door met de regel tot hij de rand van het venster tegenkomt. Of een tag die hem iets anders laat doen. De eenvoudigste tag die je kunt gebruiken is de <BR>, de line break. Je kunt de tekst hierboven op de volgende manier weergeven.

Dit is<BR>
een HTML<BR>
cursus<BR>

    HTML trekt zich zoals gezegd, weinig aan van harde returns. Je kunt dus eigenlijk alles gewoon achter elkaar zetten. Het maakt je browser niets uit, hij kijkt alleen maar naar tags. Je zou het bovenstaande net zo goed op de volgende manier kunnen schrijven. Probeer het maar eens.

      Dit is<BR>een HTML<BR>cursus<BR>

    Voor zo'n kort stukje HTML is deze schrijfwijze wel acceptabel. Zou je echter je hele webpagina zo schrijven, dan zou het wel heel erg onoverzichtelijk worden. Daarom kun je het beste de HTML zoveel mogelijk gelijk houden aan de beoogde webpagina. Gebruik je dus een <BR> tag, ga dan in je HTML ook naar een nieuwe regel.
    Wil je een regel overslaan, dan zul je zien dat dit met de <BR> tag niet lukt. Ook niet wanneer je er twee of meer gebruikt. Hiervoor heb je een andere tag, namelijk de paragraph tag (alinea): <P>. Deze slaat een regel over en begint een nieuwe alinea.
    Wil je meerdere regels overslaan, dan lukt dit ook weer niet met de paragraph tag. Een veel gebruikte truc is de volgende. Je zet afwisselend <P> en <BR> tags na elkaar.

    Het lijkt niet zo mooi, als de tekst gewoon over de volle breedte van je browservenster doorloopt. Dit maakt het ook wat slecht leesbaar. Je kunt je webpagina van marges voorzien met de de tag <BLOCKQUOTE>. Deze laat de tekst aan beide kanten wat inspringen. Ervoor en erna krijg je bovendien een lege regel te zien. Alle voorbeelden op deze pagina's zijn op die manier gemaakt.
    Als je de tekst alleen aan de linkerkant wilt laten inspringen, gebruik je daarvoor de <UL> tag. Je kunt hiermee ook de Linkerkantlijn breder maken dan de rechter. Deze combinatie kun je gebruiken voor een achtergrond met een doorlopende band aan de linkerzijde. Hoe je die opneemt in je webpagina zal ik je verderop in deze cursus laten zien.

<BLOCKQUOTE>
<UL>
<UL>
Zet hier de tekst van je pagina.
</UL>
</UL>
</BLOCKQUOTE>
Je kunt zo'n pagina hier ook bekijken en daar nog een paar handige tips lezen.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right