weballey logo
 
left HTML - promotie backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
software
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
achtergrond
tekstkleur
hyperlinks
samenvatting
publiceren
< promotie >
slot
      Nu staat je prachtige nieuwe home page op het web voor een ieder die hem maar zien wil. Je wilt natuurlijk ook graag dat er mensen komen kijken, zodat niet al je werk voor niets is geweest. Weinig is meer deprimerend dan te zien dat je page counter alleen maar stof vergaart. Je de pleuris werken om je pagina klaar te krijgen en niemand die komt kijken. Laten we daar eens wat aan gaan doen.
    Hoe krijg je eigenlijk mensen op je home page? Juist: hyperlinks. Links zijn het cement die het web staande houden. De enige manier om te zorgen dat er mensen om je site komen, is te zorgen dat andere mensen die pagina linken. Wat je dus moet doen is ervoor te zorgen dat die links erkomen, op elke mogelijke manier. Er zijn diverse manieren om dit te laten gebeuren. De beste manier is wellicht een verdomd goede site te maken, zodat de mensen in de rij staan om je pagina maar te kunnen linken...
  • search engines
  • banner exchange
  • gerelateerde sites linken
  • guest books
  • illegale activiteiten
Search Engines
    De meeste mensen vinden hun weg op het web met behulp van search engines. Hoe onhandig en inaccuraat ook, ze zijn nog steeds de beste optie om te vinden wat je zoekt. Je tikt een paar kernwoorden in en gaat de listing van links af op zoek naar wat bruikbaars. Veel pagina's hebben niets met je onderwerp te maken, zijn stomvervelend of ze werken gewoon niet. Maar zo af en toe vind je een paar juweeltjes, die het bekijken waard zijn. Zo heb je deze site natuurlijk ook gevonden, nietwaar?
    Hoe krijg je nu voor elkaar dat zo'n zoekmachine jou site laat zien? Welnu, je gaat naar de homepage en zoekt naar een link of button met de tekst 'Add URL', en klikt die aan. Meestal krijg je dan een formulier te zien waar je vanalles over je site kunt invullen. Als alles goed gaat kom je terecht in de database van de zoekmachine, waardoor anderen je kunnen vinden.
    Als het nu maar om een zoekmachine ging, was je nu klaar. Maar er zijn er vele, letterlijk honderden. Het zou je ontzettend veel tijd kosten om ze allemaal te doen. Je bent al uren bezig de tien of twintig belangrijkste te doen. Maar mensen zijn vindingrijk en hebben dus hier ook weer wat op bedacht. De gedachte is je gegevens slechts eenmaal in te vullen en die vervolgens bij meerdere sites aan te bieden.
    Er zijn diverse sites op het web te vinden, waar je dit online kunt doen. Services als AddURL, Submit-it, Promote-it laten je dit gratis doen. Meestal gratis een beperkt aantal search engines. Voor meerdere moet je betalen, of er zelf meer werk aan besteden. Zie mijn utilities pagina voor links naar dit soort sites.
    Een andere oplossing is het gebruiken van speciale promotie-software. Vaak kunnen die gebruikt worden als demo met beperkte mogelijkheden. Je kunt dan je site toevoegen aan tien of twintig sites. Als je betaalt voor de software krijg je code toegestuurd, die de rest van de mogelijkheden vrijgeeft, met vaak vele honderden search engines. Kijk op mijn software links page voor enkele software titels.

Banner Exchange
    Je kunt ook bezoekers trekken met advertenties. Je ziet vaak banners bovenaan op webpagina's. Veel van deze services zijn gratis, je plaatst dan zelf een banner, en in ruil wordt jouw banner op andere sites geshowd. Voor het beste resultaat zet je natuurlijk banners op al je pagina's, zoals ik ook gedaan heb. Banners zijn vaak betrekkelijk lelijk, en passen ook regelmatig helemaal niet bij jouw site. Het laden kan ook wel eens een tijdje duren. Maar ze zijn redelijk effectief, je krijgt meestal een bezoeker op zo'n honderd views.
    Het kan een probleem worden een banner te ontwerpen. Sommige mensen zullen dit gewoonweg niet kunnen. Maar daar is ook wel weer een oplossing voor. Er zijn mensen die gratis banners maken, gewoon omdat ze het leuk vinden om te doen. Sommige banner sites hebben grote bibliotheken met banners, je hoeft dan alleen maar je eigen tekst toe te voegen. En ook dat kun je vaak weer online doen. Op mijn utilities links pagina staan enkele voorbeelden.

Gerelateerde sites
    Al browsende kom je soms sites tegen, die gerelateerd zijn aan het onderwerp van jouw site. Of dieper ingaan op een bepaald aspect van jouw site. Je kunt er een e-mailtje aan wagen die site een link aan te bieden in ruil voor een naar de jouwe. Ik heb dit diverse malen gedaan, en soms krijg je aardig wat verkeer naar jou toe. Kijk wel uit voor lijsten met links, die alleen maar linken naar andere lijsten met links. Dit is een bekend verschijnsel, zodat mensen gewoonweg niet de moeite nemen dergelijke lijsten te gaan afzoeken. Ik heb hier geen links voor, je zult gewoon zelf op zoek moeten.

Guest books
    Ik gebruik ze zelf niet, maar sommige mensen zweren bij guestbooks. Op twee manieren: zelf eentje aanleggen en andermans gastenboeken invullen. Sommige idioten schijnen die werkelijk te gaan zitten lezen, en zo op jouw site terecht te kunnen komen. Als je dit wat lijkt: op mijn utilities links pagina kun je er een paar vinden, zet een guestbook op en veel plezier ermee.

Illegale activiteiten
    Over de meest effectieve manier bezoekers te trekken heb ik het nog niet gehad: illegale of half legale informatie. Zaken als porno, warez (illegale software), cracks (om shareware illegaal te kunnen gebruiken), serienummers met hetzelfde doel, 'witte' MP3 muziek tracks en zo, doen het ONTZETTEND goed op het web. Een paar goed geplaatste berichtjes in de juiste nieuwsgroepen erover doen wonderen.
    Helaas is het nogal gauw afgelopen met de pret. Je provider schopt je er waarschijnlijk al na een paar dagen uit, als hij je pagina's in de gaten krijgt. Zelfs al is het hier niet illegaal, ze trekken vaak enorme aantallen bezoekers. Het dataverkeer maakt de server van je provider onbereikbaar of hij crasht door overbelasting. Mijn advies is dan ook dit maar niet te doen. Niet om moralistisch te zijn of zo, je doet maar wat je niet laten kan. Maar gewoon om je site op het web te houden.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right