weballey logo
 
left HTML - publiceren backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
software
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
achtergrond
tekstkleur
hyperlinks
samenvatting
< publiceren >
promotie
slot
      Je pagina is klaar en je wilt hem aan de wereld laten zien. Je zou natuurlijk je computer en je modem constant aan kunnen laten staan. Er is genoeg software voorhanden om het op deze manier voorelkaar te krijgen. Maar het zou wel een beetje kostbare telefoonrekening worden. En je kunt ook niet meer bellen, of je moet al een tweede telefoonlijn aanschaffen. Gelukkig hoeft dat niet, want je kunt meestal wel een homepage plaatsen op de server van je provider. Dus ook als jou modem en computer uitstaan, kan toch iedereen die dat wil, je homepage bekijken.
    Soms kun je geen homepage bij je eigen provider plaatsen. Of je hebt zelfs helemaal geen provider. Ook dan is er een oplossing: er zijn diverse sites waar je gratis homepages kunt plaatsen. Op de volgende pagina heb ik er een stel verzameld. Er zijn veel verschillen tussen deze sites. Het loopt uiteen van een enkele tekstpagina, tot volledige sites van 25 MB en soms nog wel meer. Ook de wijze van uploaden verschilt sterk. Hieronder heb ik de meestgebruikte methode beschreven.
Voor een homepage heb je niet zo heel veel ruimte nodig. Deze hele site van 56 webpagina's, is bijvoorbeeld niet groter dan ongeveer 900 kiloByte. Het wordt alleen wat krap als je veel (grote) plaatjes wilt gaan gebruiken. Voor slechts één fatsoenlijke foto is 150 kB niks, dus dan ben je snel door de beschikbare ruimte heen.
    Je homepage komt ergens op een webserver te staan. Hiervoor heb je speciale software nodig. Met enkele kunstgrepen kun je het met Netscape Navigator ook wel voorelkaar krijgen (File | Edit file; File | Upload file). Maar je kunt het beste gebruik maken van een FTP programma. FTP staat voor File Transfer Protocol. Met zo'n FTP programma kun je bestanden in je eigen directory op de server zetten, en er ook weer afhalen.
    De meeste FTP programma's hebben twee vensters, met links de bestanden op jouw computer, en rechts de bestanden op de server. Het lijkt erg veel op Norton- en Windows Commander, mocht je die kennen. Je kunt dus precies zien wat er op de server staat. En tegelijkertijd wat er op jou harde schijf aan webpagina's en plaatjes staat. Het beste programma vind ik WS_FTP. Dit programma is als freeware verkrijgbaar, het kost je dus niets. Als je dit programma nog niet hebt kun je het vinden via mijn download pagina.
    Wanneer je WS_FTP opstart krijg je een login-venster voor je neus. Je moet daar in ieder geval de naam van de FTP server invullen. Veelal is dit dezelfde naam als de webserver, met in plaats van het "www." voorvoegsel "ftp.". Verder moet je een User ID en een Password invullen. Wanneer je je homepage bij je eigen provider plaatst is dat meestal hetzelfde wat je gebruikt om te kunnen inloggen voor het surfen.

    Krijg je geen inlogvenster te zien, klik dan met je muis op de connect knop. Vul de FTP-server, je User ID en je Password in. Klik ook het vakje Save Password aan, dan hoef je dit niet steeds opnieuw in te tikken. Onder de advanced tab kun je ook nog directories invullen, dan ga je automatisch naar de goede directory. Klik vervolgens op Ok en WS_FTP gaat een verbinding maken met de server.
    Als alles goed gaat, krijg je in het statusvenster onderaan de melding dat je verbinding hebt met de server. De connect knop verandert in een close knop. Als je hierop klikt, wordt de verbinding weer verbroken. Je ziet links een bestandenlijst van jouw computer. Ga zonodig naar de directory waar je homepage staat te wachten. Rechts zie je eigen directory op de webserver. Het is meestal meteen de goede directory, dit wordt geregeld bij het inloggen. Soms moet je je pagina's in een subdirectory "www" plaatsen.
    Vervolgens kun je links de bestanden aanklikken die je op de server wilt plaatsen. Je kunt dit een voor een doen, maar je kunt ook alles in een keer verplaatsen. Je klikt de bovenste aan, drukt de shift-toets in en klikt op de onderste. Klik vervolgens op het pijltje naar rechts en alles gaat verder vanzelf. Als WS_FTP klaar is meldt hij dat. Dit kan wel eens even duren als je grote bestanden overzendt.
    Kijk nog eens even naar de bestandsnamen. Als je goed opgelet hebt, heb je alle bestanden in kleine letters in je HTML staan. Zijn het nog allemaal kleine lettertjes die je ziet? Als er nog hoofdletters tussen zitten wijzig die dan met de rename knop. Anders kun je er donder op zeggen dat het straks niet werkt. De hoofdpagina van je site moet meestal index.htm of index.html heten.

    Je gaat nu naar je webbrowser en klikt het venster aan waarin het adres van de huidige webpagina weergegeven wordt. In het venster vul je het adres van je eigen homepage in en drukt vervolgens op de Enter toets. In mijn geval is dat /index.html. In jouw geval vul je natuurlijk de server van je eigen provider en de naam van je account in.
    Als je alles goed hebt gedaan, krijg je nu je homepage te zien. Lukt het niet meteen, controleer dan nog eens alle stappen hierboven. Heb je je user-id en password letterlijk overgenomen? Denk om hoofd- en kleine letters. Staan de bestanden in de juiste directory? Als je zeker weet dat je alles goed gedaan hebt, stuur dan even een mailtje naar de helpdesk of support-afdeling van je provider, wellicht is er dan iets mis op de server.
    Als het allemaal wel draait, denk niet dat je er nu bent. Controleer alles wat je op je homepage hebt gezet. Kijk of je alle plaatjes ziet. Kijk of alle links werken, zowel die naar je eigen pagina's als die naar anderen. Gaat er iets mis, wijzig dit dan zo snel mogelijk. Niets is zo irritant als links of plaatjes die niet werken. Schaaf net zolang aan je pagina's tot alle problemen zijn opgelost.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right