weballey logo
 
left HTML - software backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
< software >
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
achtergrond
tekstkleur
hyperlinks
samenvatting
publiceren
promotie
slot
      Om webpagina's te kunnen maken heb je wat software nodig. Alles wat je nodig hebt, is als freeware of shareware te vinden op het internet. Via de volgende pagina kun je de hieronder genoemde programma's downloaden. Je kunt deze software ook vinden op TUCOWS, de prachtige site van Scott Swedorsky.

Tekst editor
    Allereerst heb je een tekst editor nodig, een programma waarmee je tekst kunt schrijven en wijzigen. Waarom geen HTML editor zul je je misschien afvragen? Deze doen (een deel van) het werk voor jou. Om goed HTML te leren kun je beter alles zelf intikken. Heb je het eenmaal onder de knie, dan kun je altijd nog overschakelen naar een speciale HTML editor.
    Een gewone tekstverwerker is ongeschikt, hoe goed die ook is om teksten mee te schrijven. Deze maken bestanden die niet met een browser te lezen zijn, en het is vaak vrij lastig om dat te veranderen. Laat je niet verleiden tot het gebruiken van een WYSIWYG editor. Deze geven vaak maar magere resultaten, en zijn log en traag. Ze produceren meestal onleesbare HTML code.
    Dus vergeet al die prachtige editors en neem gewoon een eenvoudige tekst-editor. Als je Windows gebruikt, zit er al een ingebouwd: Kladblok of Notepad. Er zijn diverse wat uitgebreidere te vinden zoals Notetab, Notespad of Editpad. Deze hebben als voordeel dat je meerdere bestanden tegelijk kunt bewerken. Voor de Macintosh schijnt BBedit heel geschikt te zijn.

Browser
    Vervolgens moet je je pagina's kunnen bekijken. Daarvoor heb je een (web)browser nodig. Browse betekent letterlijk grazen of bladeten (van dieren). In figuurlijke zin grasduinen of vluchtig doorlezen van een krant of boek. Hier is het bestanden op het internet bekijken, of rondbladeren in webpagina's. Zo'n programma heb je waarschijnlijk al, anders kon je dit helemaal niet lezen, nietwaar.
    De beste browser vind ik nog steeds Netscape Navigator, op enige afstand gevolgd door Microsoft Internet Explorer. Ook een heel aardige is het Noorse Opera, een snelle compacte browser zonder overbodige tierelantijnen. Alle andere browsers kun je wat mij betreft vergeten.

FTP
    Verder moet je je pagina's op het web kunnen plaatsen. Daavoor heb je een FTP programma nodig. FTP staat voor File Transfer Protocol, het heen en weer sluizen van bestanden. Je logt hiermee in op de server van je provider. Je kunt vervolgens de bestanden in je eigen directory op die server plaatsen. De meest gebruikte is WS_FTP. CUTE-FTP is ook populair, maar die vind ik zelf wat minder prettig. Voor de Macintosh schijnt Fetch een aardig programma te zijn.

File manager
   Je hebt een goede filemanager nodig. Je kunt hiervoor natuurlijk gewoon MS explorer gebruiken. Maar die kan erg onhandig zijn bij het werken met meerdere directories en veel files. Ik werk zelf met Windows Commander. Deze is ook te gebruiken voor FTP, en voor het uitpakken van gecomprimeerde bestanden (ZIP files).

Zippen
    De meeste software krijg je als gecomprimeerd bestand aangeleverd. Meestal een "self extracting archive" of een installatieprogramma. Maar diverse programma's krijg je als een zip-file, ingepakt in een zip-bestand. Je hebt dan een zip-uitpakker nodig. Windows- en Norton Commander kunnen dit zelf, je hebt dan geen apart programma meer nodig. Heb je die niet, dan zijn er diverse zipprogramma's verkrijgbaar, waarvan Winzip wellicht de beste is. Verder heb je PKZIP, en goede freeware programma's van Info-ZIP.

    Je kunt geen webpagina's maken door er alleen maar over te lezen. HTML kun je het beste leren door het gewoon te doen. Gewoon uitproberen wat er gebeurt als je iets verandert. Niet bang zijn voor fouten, want daar leer je juist het meeste van. Zorg dus eerst dat je de benodigde software bij elkaar krijgt. Je kunt deze vinden op de links pagina voor downloads. Heb je problemen met downloaden, kijk dan eens in de downloadgids.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right