weballey logo
 
left HTML - tekstkleur backnext right
hometoolssite mape-mail
inleiding
software
tags
basis
tekst
layout
plaatjes
achtergrond
< tekstkleur >
hyperlinks
samenvatting
publiceren
promotie
slot
      Je kunt de achtergrondkleur van je browser veranderen in elke kleur die je wilt. Je kunt deze bijvoorbeeld zwart maken. Alleen is dan je tekst niet meer leesbaar. Maar je hebt vast wel eens een pagina gezien met witte letters op een zwarte achtergrond. Hoe je dit doet? Met enkele attributes van de BODY tag.
    De BGCOLOR attribute geeft zoals bekend, de achtergrondkleur aan. TEXT geeft de tekstkleur aan. LINK geeft de kleur van de links aan. VLINK geeft de kleur van reeds bezochte (visited) links aan. ALINK geeft de kleur van actieve links aan, dus wanneer je op een link klikt. Met deze tag bepaal je de kleuren van je hele pagina, niet van een klein stukje tekst. Een grappige combinatie is zwart met drie primaire kleuren.
<BODY BGCOLOR="black" TEXT="yellow" LINK="cyan" VLINK="fuchsia" ALINK="white">

Je kunt deze kleuren hier bekijken.

    Je kunt in principe elke kleur gebruiken die je wilt. Hou echter altijd de leesbaarheid van de tekst in de gaten. Pas op met te kleine of te grote contrasten. Het beste leesbaar blijft zwarte of donker getinte tekst op een witte of licht getinte ondergrond. De kleuren die je hier kunt gebruiken zijn dezelfde als die voor de achtergrond van je pagina.

    LET OP: je kunt deze attributes alleen gebruiken om de kleuren voor je hele pagina vast te leggen. Je kunt hiermee niet een andere kleur geven aan bepaalde stukken tekst of losse woorden. Dit werkt namelijk niet in alle browsers, en deze attributes zijn daar ook niet voor bedoeld. Daarvoor heb je namelijk de <FONT> tag, die niet in deze cursus wordt behandeld.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right