weballey logo
 
left Layout - alignment backnext right
homesearchsite mape-mail
basics
columns
< alignment >
title bars
faster pages
my layout
epilogue
      Zet wat tekst in beide cellen. Zorg ervoor dat in de ene kolom wat meer tekst staat dan in de andere. Wanneer er voldoende verschil is, zal de kortere tekst naar het midden van de cel schuiven. Je ziet dat op deze pagina de navigatiestrook korter is dan het tekstgedeelte. Op sommige pagina's is het net andersom. Beide cellen krijgen dus een VALIGN attribuut, op TOP ingesteld. Op die manier begint de tekst altijd bovenaan.

<TD WIDTH="150" BGCOLOR="aqua" VALIGN="TOP">

    De tekst in de navigatiestrook is tevens gecentreerd. Dit is gedaan met een ALIGN attribuut, ingesteld op CENTER. Je zou dit ook met een gewone CENTER tag kunnen doen, maar in tabellen geef ik de voorkeur aan deze methode.

<TD WIDTH="150" BGCOLOR="aqua" VALIGN="TOP" ALIGN="CENTER">

    De code wordt zo langzamerhand vrij complex. Dit wordt alleen maar erger. Het lijkt me een goed moment, je te wijzen op commentaar tekst. Zoals hieronder aangegeven kun je tekst opnemen in de zogenaamde comment tag. De tekst tussen de pijltjes wordt niet in de browser getoond. Je kunt deze tags gebruiken om aan te geven waar wat staat, zodat je het later makkelijk terug kunt vinden. Zet deze regels bijvoorbeeld boven en onder de plaats waar je zonder problemen tekst kunt toevoegen. Zonder dat je met de table code in de knoei komt.

<!-- tekst onder deze regel -->
zet je tekst hier
<!-- tekst boven deze regel -->

    Zo kun je makkelijker de weg terugvinden in het oerwoud van tabelcode. Je kunt een prachtige layout maken met tabellen, maar je hebt veel code nodig om het te realiseren. Code die ook nog eens veel op elkaar lijkt, dus je kunt snel de weg kwijtraken. Je kunt ook per ongeluk een stuk tabelcode wissen wanneer je aan het wijzigen bent. Het toevoegen van commentaartekst helpt je dat voorkomen. Kijk maar eens naar de html code van deze pagina. Je zult er meerdere vinden.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right