weballey logo
 
left Layout - title bars backnext right
homesearchsite mape-mail
basics
columns
alignment
< title bars >
faster pages
my layout
epilogue
      Met tabellen kun je titelstroken maken, zoals die bovenaan deze pagina. Deze gebruikt plaatjes voor de ronde uiteinden en de pijltjes. Dit laat het er een beetje leuker uitzien. Maar je hebt ze niet echt nodig om een titelstrook te maken. Je hebt geen afbeeldingen nodig, je bespaart dan ook nog bandbreedte en laadtijd. De eenvoudigste manier is een eenvoudige tabel, die de volledige breedte van de tekstkolom inneemt.

<TABLE BORDER="0" WIDTH="100%" BGCOLOR="Aqua">
<TR><TD>
koptekst
</TD></TR>
</TABLE>

koptekst

    De achtergrondkleur doe je met de BGCOLOR tag. Met de font tag kun je ook de tekst een andere kleur geven. Zo kun je bijvoorbeeld witte tekst op een zwarte achtergrond maken. Met een B tag kun je de tekst vet maken, zodat ie er wat meer uitspringt. Met een &nbsp; teken kun je de tekst wat naar rechts schuiven. Met het cellpadding attribuut kun je de strook breder maken.

<FONT COLOR="white"><B>&nbsp; koptekst</B></FONT>

  koptekst

    Je zou ook een link in de titelstrook kunnen zetten. De kleuren daarvan zijn echter vastgelegd in de BODY tag. Om met een witte achtergrond te werken, staan daar waarschijnlijk donkere kleuren in. Deze zijn dus nagenoeg onzichtbaar op een donkere achtergrond. Ook hier helpt de font tag je weer uit de brand. Een link kan elke kleur krijgen die je maar wilt, je moet de font tag alleen binnen de link tags zetten.

  koptekst met link

    Er is nog iets wat je moet weten. Sommige oudere browsers laten geen achtergrondkleuren zien in tabellen. Je kunt deze als achterhaald beschouwen, maar ze worden hier en daar nog wel gebruikt. Witte tekst op een zwarte achtergrond wordt dan onzichtbaar, het wordt wit op wit. Je zou een licht gekleurde tekst kunnen gebruiken, zodat ie in ieder geval zichtbaar is. De pagina ziet er dan wel anders uit, maar hij blijft in ieder geval leesbaar.

  koptekst

    Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat sommige browsers opmaakcode buiten de tabel negeren. Tekst binnen de tabel gebruikt dus gewoon de standaardinstellingen van je browser. Vaak een 12 punts Times Roman lettertype. Ik gebruik meestal een helvetica font. Om je titelstroken hetzelfde te houden, moet je die code dus ook opnemen binnen de titelstrook. Je moet de lettertypen voor alle tabel cellen herhalen, als je niet wilt terugvallen op de standaardinstelling van je browser.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right