weballey logo
 
left Diversen - lettertypen backnext right
homesearchsite mape-mail
< lettertypen >
meta tags
      Alle webbrowers gebruiken standaard fonts. Meestal twee typen, een voor proportioneel, een voor letters met gelijke breedte. Proportionele (variabele breedte) passen zich aan de letter aan, een "m" neemt meer ruimte in dan een"i". Letters met gelijke breedte nemen altijd dezelfde ruimte in, net als op een typemachine.

proportioneel: mmmmmmmmmm iiiiiiiiii
gelijke breedte: mmmmmmmmmm iiiiiiiiii

    De meeste browsers gebruiken "Times" als proportioneel lettertype. Dit is oorspronkelijk ontwikkeld door de krant Londen Times. "Courier" wordt voor letters van gelijke breedte gebuikt. Dit was een populair lettertype voor schrijfmachines. Beide zijn meestal ingesteld op 12 punten (1/72ste van een inch).

Serif and sansserif
    Beide zijn fonts met een schreef. Dit zijn de kleine streepjes aan de uiteinden van letters. Deze zijn zeer oud, je ziet ze bijvoorbeeld in gotisch schrift, of op antieke griekse en romeinse gebouwen. Deels bedoeld als versiering, deels omdat de letters zo beter leesbaar zijn.
    Het is eigenlijk een beetje vreemd, dat ze ook op computer schermen gebruikt worden. Ze zijn van nature vrij grof, wat tekens met schreef vrij korrelig en lelijk maakt. Schreefloze letters zijn meestal veel beter te lezen op computerschermen. Die hebben geen streepjes aan de uiteinden, en zijn daardoor veel minder korrelig op een scherm. Wellicht het populairste schreefloze lettertype is Helvetica, of afgeleiden zoals Windows' Arial. Ik gebruik dit font het meeste op WEBalley.

<FONT FACE="Arial">...</FONT>

De FONT tag
    De html tag voor lettertypen is een wat grof instrument. Op de meeste tekstverwerkers kun je elk font gebruiken wat je maar wilt, zolang het maar op je computer geïnstalleerd is. En dat is nu juist het probleem bij webbrowsers. Je hebt totaal geen controle over wat er bij een ander op zijn computer aan fonts staat. Je kunt dus het beste fonts gebruiken, die waarschijnlijk wel overal aanwezig zijn.

<FONT FACE="Arial,Helvetica,Sansserif">...</FONT>

Lettertype
    De font tag houdt hier rekening mee, doordat je verscheidene fonts kunt specificeren. Als het eerste er niet is, wordt het tweede gebruikt en zo verder. De set hierboven wordt vaak gebruikt. Arial staat standaard op alle Windows computers, Helvetica op Apple, en Sansserif op UNIX systemen. Hetzelfde geld hieronder voor lettertypen met gelijke breedte.

<FONT FACE="Courier New,Courier,Mono">...</FONT>

Grootte
    In tekstverwerkers kun je de exacte grootte van letters in punten aangeven. Niet in web browsers. Daar heb je zeven formaten om te kiezen, aangegeven met 1 (kleinste) tot 7 (grootste). Als de afmeting (SIZE attribuut) niet wordt aangegeven, gebruikt je browser 3. Ik vind het standaard formaat wat groot, dus ik gebruik meestal 2, wat ongeveer overeenkomt met een 10 punts letter. Bij sommige browsers kun je het standaard lettertype groter of kleiner instellen. Wat het verhaal er niet eenvoudiger op maakt.

<FONT SIZE="2">...</FONT>

    Sommige browsers hebben een vervelend eigenschap. Als je een tekst gebruikt met font grootte 1, slaat de laatste regel ervan eentje over. Dit kun je verhelpen door een <BR> tag direct na het tekstblok te plaatsen. Als je browser hier last van heeft, zie je het verschijnen in de onderste tekst.

    Sommige browsers hebben een vervelend eigenschap. Als je een tekst gebruikt met font grootte 1, slaat de laatste regel ervan eentje over. Dit kun je verhelpen door een <BR> tag direct na het tekstblok te plaatsen (met).
    Sommige browsers hebben een vervelend eigenschap. Als je een tekst gebruikt met font grootte 1, slaat de laatste regel ervan eentje over. Dit kun je verhelpen door een <BR> tag direct na het tekstblok te plaatsen (zonder).

Kleur
    Fonts kunnen alle kleuren van de regenboog hebben, net als in de body tag. Hou rekening met leesbaarheid, vermijd vloekende kleuren en weinig contrast. Je kunt mooie verlopen maken Maak het echter niet te bont door teveel kleuren te gebruiken.

<FONT COLOR="red">...</FONT>

Style sheets
    Het is mogeijk dat dit alles binnen afzienbare tijd overbodig wordt door het gebruik van style sheets. Daarin kun je exacte puntgroottes aangeven, en downloadbare fonts gebruiken. Voor nu zou ik willen adviseren de font tag te blijven gebruiken, aangezien nog niet alle browsers style sheets ondersteunen. Je kunt ze wel combineren, mocht je dat willen.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right