weballey logo
 
left Downloadgids backnext right
hometoolssite mape-mail
< downloadgids >
  1. Gebruik een download directory
    Maak altijd gebruik van een aparte download directory. DIt maakt het een stuk eenvoudiger het gedownloade bestand naderhand terug te vinden. Maak ook een "filebase" directory. Dit om alle gedownloade bestanden in te bewaren na het downloaden en installeren. Voor het geval er iets mis gaat na het installeren van de software. Je kunt deze bestanden ook naar floppy's of een zipdisk kopiëren. Zorg dat je altijd een backup hebt van al je software.

2. Het aanmaken van een directory
    De volgende beschrijving werkt alleen bij Windows 95, op andere platforms zul je het zelf even uit moeten zoeken. Dubbelklik op het 'deze computer' icoon op je scherm. Selecteer de C: schijf door er een keer op te klikken. Als je alleen het 'Desktop' icoon ziet, dubbelklik hier dan op, en vervolgens op 'Deze computer' en de 'C: schijf'. Klik in het dropdownmenu op 'Bestand', 'Nieuw', 'Nieuwe Map', om een nieuwe directory aan te maken. De nieuwe directory is dan aangemaakt en zijn naam 'Nieuwe Map' geselecteerd. Verander dit in 'Downloads' en druk op de 'Enter' toets. Herhaal deze procedure voor de 'Filebase' directory.

3. Download links
    Je start het download proces door op een link te klikken. Links worden gewoonlijk onderstreept aangegeven en met een afwijkende kleur. Normaliter kom je hiermee op een andere webpagina, een HTML bestand. Een download link verbind je meestal met een ZIP of een EXE bestand (SIT of HQX voor Macintosh). Klik je op een dergelijke link, dan zie je de onderstaande 'alert box' Of je moet al speciale download software hebben geïnstalleerd, zoals Getright of Download Butler. I hou daar niet zo van, ik adviseer ze niet te gebruiken.

4. FTP en HTTP links
    In sommige gevallen krijg je een iets andere alert box te zien, als de afbeelding hieronder. Dit gebeurt als je een zogenaamde FTP link hebt aangeklikt in plaats van een HTTP link. Het verschil is niet zo belangrijk, het resultaat van het downloaden blijft hetzelfde. Het is alleen maar een ander internet protocol.

5. Opslaan forceren
    In een enkel geval weet je browser niet goed wat ie met het bestand moet doen, en zal hij het proberen te openen. Alsof het een gewone webpagina was. Alles wat je dan te zien krijgt is een stel rare tekens op je scherm. Klik op de 'Stop' knop van je browser of druk op de 'Esc' (Escape) toets. Ga terug naar de vorige pagina met de 'Back' button van je browser. Druk de 'Shift' toets in en hou deze ingedrukt terwijl je nogmaals op de download link klikt. Dit forceert een download van de gelinkte file.

6. Altijd bewaren, nooit openen
Bewaar de file altijd op schijf. Een HTTP link geeft je de mogelijkheid een toepassing te kiezen. Bij een FTP link kun je het te downloaden bestand zelfs rechtstreeks openen. Beide kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je computer. Een virus kan gemakkelijk het systeem binnendringen. Als er iets mis gaat terwijl je het bestand opent, gaat het dikwijls verloren. Met als gevolg dat je het bestand opnieuw kunt downloaden. Bij vervelende virussen zit er soms niets anders op dan je gehele systeem opnieuw te installeren. Bij het openen van een setup bestand kan je computer vastlopen. Of je browser beschadigen, zodat je het internet niet eens meer op kunt. Bewaar dus gewoon de bestanden op je schijf, om problemen te voorkomen.

7. Bewaar het bestand
    Klik op 'Save file' in de eerste alert box. Klik op 'Save it to disk' in het tweede geval. Je krijgt een 'Save As...' bestandskeuze venster te zien als hieronder.

8. Kies een bestandsnaam
    Bovenaan staat de 'huidige' directory. Dit zou je download directory moeten zijn. Als dat niet het geval is, klik dan op het naar beneden wijzende pijltje rechts ervan. Selecteer de download directory door erop te klikken. Daaronder zie je een groter vak met een overzicht van alle bestanden in de directory. Daaronder de naam van het bestand wat je gaat opslaan. Klik op 'Save' om het bestand te bewaren op schijf.

9. Download status
    De Bestandskeuze box maakt plaats voor een nieuwe, 'Saving location', die de download status weergeeft. Van boven naar beneden zie je het volgende. 'Location' geeft de URL aan vanwaar het bestand gedownload wordt. 'Saving' geeft aan welk gedeelte van het bestand al gedownload is, de bestandsgrootte, en de download snelheid. De staaf is een visuele weergave van het download proces, met een percentage ernaast. Tenslotte een 'Cancel' knop, waarmee je het downloaden kunt afbreken. Soms is de bestandsgrootte onduidelijk, dan zie je alleen hoeveel er gedownload is en de download snelheid.

10. Download snelheid
    Hou de download snelheid een beetje in de gaten.Is deze kleiner dan 0.5 K/sec, dan is de kans groot dat er iets mis gaat bij het downloaden. Of halverwege afbreekt. In het bijzonder bij downloads van een uur of meer. Soms is het gewoon erg druk op het internet. Stop het downloaden en probeer het later nog een keer. 's Avonds laat of vroeg in de morgen is meestal het beste. Laat in de middag en vroeg in de avond het slechtst. Vroeg opstaan in het weekend wil ook nog wel eens helpen. De download snelheid moet liefst boven 2.0 K/sec liggen. Een goed geïnstalleerd 33k6 modem haalt gemakkelijk 3.5 kB/sec.

11. Wees (heel) geduldig
    Afhankelijk van de grootte kan het erg lang duren voor een bestand gedownload is. Netscape is minimaal 9 MB groot, Internet Explorer met alles erop en eraan 40 MB. De laatste kost op zijn minst vier uur om te downloaden, en waarschijnlijk veel langer. Geduld is een schone zaak, zeker bij downloaden. Je kunt intussen rustig gaan surfen. Wacht tot het bestand gedownload is, het status venster verdwijnt dan vanzelf. Verbreek de verbinding met het internet. Sluit alle programma's die je niet nodig hebt, en installeer de software. Voor de zekerheid kun je het bestand nog op virussen checken.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right