weballey logo
 
left Snelheid backnext right
hometoolssite mape-mail
< snelheid >
      Word je computer een beetje traag? Gaat ie tegenwoordig met een slakkegangetje? Denk je erover om die ouwe hoop roest maar eens te vervangen? Of om een knuppel te pakken om hem er eens definitief van langs te geven? STOP! Het kon weleens te vroeg zijn om je PC te dumpen. Ik ken een paar trucs om hem wat sneller te krijgen. In een enkel geval zelfs veel sneller. De meeste zijn bedoeld om de belasting van je computer te minimaliseren. Geen van alle kosten ze je geld. Mogelijk zullen ze je zelfs geld besparen.

Minimaliseer de werklast
    Sommige mensen hebben de gewoonte alle programma's op te starten die ze nodig denken te hebben. Of om nooit programma's af te sluiten. Al die software gebruikt geheugen en processortijd. Systemen met weinig geheugen maken een swapfile aan, die de harddisk als (zeer traag) geheugen gebruikt. Elk extra programma kan geheugenconflicten veroorzaken en je computer vast laten lopen. Start dus alleen die programma's op die je echt nodig hebt. Sluit ze af als je ermee klaar bent.

Haal de bezem door je opstartdirectory
    In je start menu staat de folder Opstarten. Alle snelkoppelingen in die folder laden automatisch programma's bij het starten van Windows. Sommige programmeurs schijnen het nodig te vinden dat hun software altijd draait. Veelal virusscanners, systeemtools of organizers. Microsoft Office doet dit bijvoorbeeld. Windows zelf installeert Taakplanner, een instabiel systeemtaak gereedschap, dat een hoop problemen kan veroorzaken. Verwijder alles wat je niet perse nodig hebt.
    Enig idee wat er op dit moment allemaal op je systeem draait? Toets Control-Alternate-Delete (allemaal tegelijk) EEN MAAL aan. Twee keer aantoetsen herstart je computer. Als je Ctrl-Alt-Del gebruikt krijg je een lijstje te zien met alle draaiende software. Normaliter zouden hier alleen Systray en Explorer moeten staan, na het opstarten van Windows. Alle andere programma's zijn waarschijnlijk overbodig. Toets Escape aan om je lege bureaublad weer tevoorschijn te halen.

Onderzoek je systeembestanden
    Er zijn er vele, en wijzigen vereist -- soms veel -- computerkennis. Doe dit dus alleen als je weet wat je doet. Kijk eerst eens naar je AUTOEXEC.BAT en je CONFIG.SYS bestanden. Ook hier kunnen programma's staan die je niet echt nodig hebt. In het WIN.INI bestand in je WINDOWS folder kunnen RUN of AUTORUN opties staan. Deze kun je uitschakelen door er een puntkomma voor te zetten. Maak wel backups voor je ook maar iets verandert.

Kijk eens naar je AUTORUN sectie
    Soms start je computer software op die je nog niet tegengekomen bent op de hierboven genoemde plaatsen. Vaak kun je die terugvinden in de AUTORUN sectie van het systeemregister. Als je een computerfanaat bent, kun je wellicht met Regedit uit de voeten. Voor de gewone stervelingen is er een aardig programmaatje, namelijk StartEd. Dit laat je een lijst zien van alle programma's die vanuit het systeemregister gestart worden. Alles behalve Systray is waarschijnlijk overbodig. Haal het eraf!
    Mocht je hier iets willen toevoegen, wees dan voorzichtig. De verkeerde commando's laten je computer op tilt slaan tijdens het opstarten. Je kunt de AUTORUN sectie niet meer wijzigen, dus je computer is absoluut onbruikbaar tot je het systeemregister vervangt (SYSTEM.DAT en USER.DAT, verborgen bestanden in je WINDOWS\SYSTEM folder. Kan nogal gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je systeem. En ook voor je eigen, zachtjes gezegd. Als je pech hebt kun je al je software opnieuw installeren. Daar gaat je vrije weekend.

Hou je cache in de gaten
    Het geheugenbeheer van Windows is nogal eigenaardig. Hoe meer geheugen je installeert, hoe meer Windows gebruikt. En dan niet om programma's efficienter te laten draaien, maar om het virtuele (schijf)geheugen te cachen. Is de cache vol, dan wordt virtueel geheugen gebruikt. Het zou logischer zijn wanneer dit voor programma's gebruikt zou worden. Om vervolgens eerst te gaan cachen, wanneer het geheugen vol dreigt te raken. Waarom dit zo is, heeft nog niemand mij kunnen verklaren. Ook hiervoor is een eenvoudige oplossing. Je moet een paar regeltjes toevoegen (of wijzigen) aan je SYSTEM.INI bestand.

  [vcache]
  minfilecache=0
  maxfilecache=4096
Dit zorgt ervoor dat de cache niet groter wordt dan 4 megabyte. De rest van het geheugen wordt dan vrijgehouden voor programmatuur. Dit zorgt voor heel wat minder schijfactiviteit. Als je het niet zo ziet zitten om zelf met je systeembestanden te gaan zitten knoeien, dan is er een aardige freeware utility CacheMan die dit probleemloos voor je kan doen.

Verwijder je bureaublad-thema
    Heb je een bureaublad-thema geïnstalleerd? Je hebt er echt hele mooie. Ik kan me goed voorstellen dat je die niet graag weg wilt doen. Maar al die leuke geluidjes en bewegende cursors vreten processortijd en geheugen. Bureaublad-achtergronden vertragen je schermopbouw en gebruiken eveneens geheugen. Geluiden laten je computer af en toe vastlopen, software is niet altijd even stabiel. Scherm-beveiligingen zijn geheel overbodig op moderne (kleuren)beeldschermen, ze zijn er alleen voor de lol. Haal ze eraf!
    Om het je makkelijk te maken heb ik een schoon bureaublad-thema voor je gemaakt. Gewoon downloaden, uitpakken in je \Program files\Plus!\Themes folder. Het bestand NO.THEME aanklikken en installeren. Dit verwijdert de geluiden en de screensaver. De achtergrond wordt blanco, voor de muiscursors worden de (statische) standaard windows cursors gebruikt. Als je ook nog de opstart- en afsluitlogo's kwijt wilt, moet je de MSDOS.SYS file wijzigen, een verborgen bestand in de root. Gewoon even de instelling LOGO=1 in LOGO=0 veranderen, en het bestand opslaan.

Onderhoud je harde schijf
    Kijk eens op je harde schijf. Hoe vol zit ie met allerlhande rommel? Gebruik je echt alle software die erop staat? Kun je weinig gebruikte bestanden backuppen? Verwijder alle wat je niet nodig hebt. De-installeer alle software die je niet gebruikt. Maak je harde schijf regelmatig schoon. En dan niet met de poetsdoek. Defragmenteer (DEFRAG) je harddisk zo af en toe, minstens een keer per maand. Gebruik SCANDISK als je systeem weer eens gecrasht is, om onbruikbare tijdelijke bestanden te verwijderen. Verwijder kortom alle bestanden die je niet nodig hebt en alleen maar onnodig ruimte in beslag nemen op je schijf.

 • demo bestanden voor je systeem
 • software demo's
 • multimedia bestanden (.mov, .mpg, .avi, .wav, .mod etc.)
 • graphics (.bmp, .jpg, .gif, .tif, .pcx etc.)
 • fax bestanden
 • bestanden in je WINDOWS\TEMP folder
 • desktop thema's
 • media bestanden in je WINDOWS\MEDIA folder
 • desktop accessoires
 • systemspecifieke frontend software
    Je harde schijf zal aanzienlijk beter presteren als ie niet te vol of te zeer gefragmenteerd is. Ook zal ie dan minder snel gaan fragmenteren, want dat is een zichzelf versterkend proces. Wat je computer behoorlijk kan vertragen. Je computer heeft altijd wat schijfruimte nodig om te werken. Ruimte voor swapfiles en andere tijdelijke bestanden. Als je niet al teveel geheugen in je computer hebt zitten (32 MB of minder), heeft ie nog meer ruimte nodig om mee te werken. Te weinig schijfruimte kan je computer laten vastlopen of onwerkbaar traag maken.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right