weballey logo
 
left Verbinding backnext right
hometoolssite mape-mail
< verbinding >
      De standaard instellingen van Windows zijn niet echt ideaal voor gebruik van het internet. Het modem staat op de laagste snelheid (9600 baud), de netwerkinstellingen zijn geoptimaliseerd voor een LAN. Het kan vaak aardig wat snelheidswinst opleveren, als je hier wat aandacht aan besteed. Dingen waar je naar kunt kijken zijn de volgende.

Modem
    Voor het modem: FIFO buffers aan, foutcorrectie en compressie aan, hardware transportbesturing, bitrate zo hoog mogelijk (115200 of hoger). Kijk ook nog even naar de serieële poort voor het modem. Meestal COM2 voor een extern, COM3 of COM4 voor een intern modem. Ook daar moet de bitrate op de hoogste stand staan. Hieronder staan de bijbehorende screenshots voor Windows 95.

    De combinatie van een extern modem en een wat oudere computer kan problemen geven met je COM poort. Het hangt af van de zogenaamde UART chip. Dit moet minimaal een UART 16550 zijn. Oudere types (lager nummer) gaan meestal niet verder dan 19.200 baud, zodat een sneller modem (28k8+) afgeknepen wordt. Je kunt in dat geval beter een intern modem nemen, die hebben hun eigen serieële poort al ingebouwd.

Netwerk
    De netwerkinstellingen zijn wat lastiger. Die kun je namelijk niet allemaal in je configuratiescherm instellen. Alleen met de registry-editor, en dat is voor de meesten te hoog gegrepen. Je neemt in dat geval een speciaal programma, zoals bijvoorbeeld MTUspeed. Probeer eerst maar de instelling 'optimaal' in die programma's. Daarna kun je zelf nog wel wat verder experimenteren. Je kunt deze programma's vinden via de links hieronder.

    Hoeveel effect deze wijzigingen hebben, hangt mede af van je provider. Wanneer die wat oudere apparatuur en software gebruikt, zal het resultaat relatief groter zijn. Een modernere uitrusting zorgt er zelf vaak al voor dat deze zaken geoptimaliseerd worden. Het kan dan in een enkel geval zijn, dat het aanpassen van deze instellingen averechts werkt. Gewoon een kwestie van uitproberen dus.
    Wanneer je niet de meest recente versie van Windows hebt, kun je ook nog even kijken naar je dial-up adapter. De meest recente update is versie 1.3. Je kunt het beste de Winsock ook updaten naar versie 2. Deze maken de verbinding op zich vaak niet zoveel sneller, maar kunnen wel de nieuwste internet protocollen aan. En die kunnen vaak wel weer snelheidswinst opleveren. HTTP 1.1 haalt bijvoorbeeld meerdere bestanden tegelijk op, in plaats van allemaal apart.     Als je Telcost of Intercent gebruikt, haal dat er dan meteen even af. Dit soort kostentellers lijkt leuk, maar zorgt voor een hoop ellende. Ze gaan namelijk tussen je browser en het internet in zitten. Dat vertraagt je verbinding, en maakt je browser en ook je computer instabiel. Als je toch wat wilt, laat dan je modem een logfile maken, en gebruik een programma wat daarmee werkt. Dat heeft geen invloed op de verbinding zelf.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right