weballey logo
 
left Intro right
homesearchsite mape-mail
< intro >
Ad-aware
Spybot
CoolWebShredder
HijackThis
Messenger Spam
Slot
  Wat is spyware?
Spyware is een vrij algemeen begrip. Van oorsprong is het software die gegevens over de gebruiker verzamelt, en deze doorgeeft aan de maker van de spyware. Een bekend voorbeeld hiervan is Gator, een formulier-invulhulpje. Langzamerhand is spyware een algemener begrip geworden. Tegenwoordig valt er ook allerlei software onder, die minder fraaie dingen uithalen. Deze software wordt ook wel aangeduid met de naam malware. Crapware is wellicht een nog veel betere term. Dit kan gaan van relatief onschuldig verzamelen van statistische gegevens, tot het plaatsen van trojans, die bijvoorbeeld creditcardgegevens verzamelen. Dialers die inbellen naar dure 0900 nummers. Homepagekapers, of scripts die alle urls die je intikt omleiden naar een of andere suffe search engine. Trojans die je PC omtoveren in een spam server. Irritante popups en popunders, die ongevraagd verschijnen, zelfs als je niet aan het surfen bent. Remote admin tools, die je pc compleet kunnen overnemen.

Hoe kom ik aan spyware?
Spyware lift vaak mee op allerlei leuke gratis software. Bijvoorbeeld een screensaver of een spelletje. Berucht is ook Kazaa, wat de wereld aan troep gevraagd en ongevraagd installeert. En vaak blijft die spyware vaak achter na het uninstallen van het programma zelf. Verder kom je vaak browserextensies tegen, die via webpagina's geladen worden. Vooral op sites waar porno, cracks, etc. wordt aangeboden. Vaak blijven die dingen herhalen tot je ze accepteert. Wat veel mensen dan ook maar argeloos doen.

Heb ik spyware op mijn PC?
Als je die vraag niet zelf kunt beantwoorden, is het antwoord zeer waarschijnlijk JA. Als termen als Ad-aware of Hijackthis je niets zeggen, loopt de kans al op richting 100%. Aan spyware valt vrijwel niet te ontkomen, zelfs bij voorzichtig gebruik van een PC.

Wat is er zo verkeerd aan spyware?
Naast de al genoemde minder leuke eigenschappen (bij Wat is spyware?), is het grote probleem dat spyware zich opstapelt. Het is niet ongewoon dat je tientallen tot zelfs vele honderden programmaatjes op een PC aantreft. Je PC kan dan ongelooflijk traag werken door allerlei achtergrond processen. Vaak is het spul ook niet zo netjes geprogrammeerd, of zit het elkaar in de weg, zodat je PC kan vastlopen.

Hoe kan ik spyware verwijderen?
De makers van antivirus software hebben zich tot op heden amper druk gemaakt om spyware. Waarom is een raadsel, aangezien het probleem en het gevaar van spyware vele malen groter is dan virussen. Gelukkig zijn er anderen die zich wel druk maken over dit probleem.

Zet voor je begint, je browser uit. Sluit alle vensters van Internet Explorer. Liefst voordat je begint met scannen. Maar zeker als je de spyware gaat verwijderen. Waarom? Files die in gebruik zijn, kunnen vaak niet gewist of vervangen worden. Verwijderen van spyware zal dan dus niet altijd lukken.

Scan je systeem achtereenvolgens met:
  • Lavasoft Ad-aware
  • Spybot Search & Destroy
  • CoolWebShredder
  • HijackThis
- Ad-aware en Spybot werken als een soort antivirus-scanner voor spyware.
- Maak gebruik van de ingebouwde update mogelijkheid, voordat je gaat scannen. Het updaten van spybot wil nog we eens lang duren, het programma wacht dan gewoon op de server, even geduld dus. Maak zonodig een backup van wat je verwijdert, beide programma's voorzien hierin.
- CoolWebShredder is een op een specifieke, lastige spyware (CoolWebSearch) gerichte tool. De makers ervan zijn erg actief, en het ding verandert dan ook regelmatig, en is lastig te verwijderen.
- Hijackthis scant diverse instellingen, software en browser-extensies, zonder onderscheid tussen gewenst en ongewenst. Vergt dus wat meer zelfwerkzaamheid.

Meer informatie
Een uitgebreidere beschrijving van installatie en gebruik van deze programma's vind je op de andere pagina's in deze tutorial.

Verse installatie
Wanneer er erg veel spyware op je systeem staat, is het wellicht een overweging, Windows opnieuw te installeren. Verwijderen van spyware kan bijzonder tijdrovend zijn. Het kan zijn dat je ook met vele uren werk, niet alle problemen oplost. Opnieuw installeren van windows is vaak minder tijdrovend, en je bent redelijk zeker van een schoon systeem. Maak dan meteen ook een backup op CD, dan is het terugzetten van windows in het vervolg een peuleschil.

Hoe kan ik me wapenen tegen spyware?
- Gebruik een alternatieve browser. Spyware maakt veelal gebruik van zwakke punten van Internet Explorer. Internet Explorer is sterk geintegreerd in windows. Wanneer spyware eenmaal is binnengedrongen, heeft het vrijwel onbeperkt toegang tot je computer. Bij een alternatieve browser als Mozilla Firefox is dit veel minder het geval.
- Scan je systeem regelmatig met Ad-aware, Spybot en Hijackthis. Denk er wel aan om deze programma's up to date te houden.
- Pas op met leuke gratis software. De makers ervan moeten hun geld toch ergens mee verdienen, nietwaar. Vertrouw je het niet, kijk dan of je er iets over kunt vinden met Google.
- Klik altijd op NEE als je een ActiveX browser-extensie wordt aangeboden. Klik alleen op ja, als je zeker weet wat het is, en als je het perse nodig hebt. Heb je het slechts tijdelijk nodig, verwijder het dan achteraf weer. Realiseer je dat een ActiveX installer volledig toegang heeft tot je systeem. Windows update werkt bijvoorbeeld ook op deze manier.
- In Internet Explorer kun je browser-extensies uitzetten. Gewenste extensies werken dan echter ook niet meer, bijvoorbeeld een Google toolbar.
- In Internet Explorer kun je ActiveX / browser extensies helemaal uitzetten. Nadeel hiervan is dat je steeds een venstertje te zien krijgt, dat je zegt dat bepaalde elementen op een pagina niet werken. Het wegklikken hiervan vind ik zelf nogal irritant.
- Pas op met onbekende software, die zegt je te beschermen tegen spyware. Veelal is dit gewoon weer andere spyware, die parasiteert op de onwetendheid van de gebruiker. Spyban is een bekende titel in dit opzicht.
- Spyware maakt net als virussen, vaak gebruik van (oude) veiligheidsgaten in Windows. Houd dus je windows installatie up to date.

Microsoft Windows Update

- Er is diverse beschermingssoftware op de markt. Houd er wel rekening mee dat na installatie hiervan, sommige software niet meer werkt, of zich niet meer laat installeren, bijvoorbeeld Kazaa.

Spywareblaster
Spywareguard
IE- SPYAD info / download

- Gebruik een firewall. Deze zal er niet voor zorgen dat er geen spyware op je systeem komt. Maar kan wel verhinderen dat die contact maakt met de buitenwereld, of dat men contact zoekt met trojan-achtige spyware op je systeem.

De spyware blijft terugkomen!
Het kan voorkomen, dat je spyware na verwijdering maar blijft terugkomen. Bijvoorbeeld na opnieuw aanzetten van je computer. Het probleem is dat je wel de spyware gewist hebt, maar niet de (zelfstartende) installer. De meeste anti-spyware is hier wel op bedacht. Maar de makers van spyware zijn vaak uiterst inventief. Vaak gebruikt men meerdere installers, die elkaar beschermen. De enige remedie is dan op zoek te gaan naar informatie met Google, of op de hieronder (bij hijackthis) genoemde spyware sites.

Ik heb geen internet meer!
Sommige spyware gaat ahw. tussen jou en het internet in zitten (winsock hijacker). Het wijzigt daarvoor bepaalde instellingen, en vervangt soms bepaalde windows bestanden. Na het verwijderen van deze spyware, kan het een enkele keer voorkomen dat je geen verbinding meer hebt. Voor het herstellen hiervan zijn twee tooltjes beschikbaar. Spybot kan dit probleem meestal ook wel oplossen.

LSPfix
Winsockfix (directe download)
bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden right