weballey logo
 
left Tables - borders backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
uitbreiding
afmetingen
kleuren
< randen >
uitlijnen
nesten
navbar
samenvatting
tags
slot
      Laten we eens kijken naar de randen van de tabel. Je weet al dat de zichtbaarheid wordt bepaald door het BORDER attribuut van de TABLE tag. Op nul ingesteld maakt het de rand onzichtbaar, op 1 of meer zichtbaar. Hogere waarden beïnvloeden alleen de breedte van de buitenste rand.

<TABLE BORDER="10">
<TR><TD>cel 1</TD><TD>cel 2</TD><TD>cel 3</TD></TR>
</TABLE>

cel 1cel 2cel 3

    De ruimte tussen cellen kan worden ingesteld met het CELLSPACING attribuut van de table tag. Als je deze niet gebruikt, wordt de breedte ongeveer drie pixels. Je kunt elke waarde gebruiken die je maar wilt. Vaak wil je ook helemaal geen ruimte tussen de cellen, dan zet je hem op nul.

<TABLE BORDER="1" CELLSPACING="10">
<TR><TD>cel 1</TD><TD>cel 2</TD><TD>cel 3</TD></TR>
</TABLE>

cel 1cel 2cel 3

    Tussen celinhoud en de rand wordt standaard wat ruimte gehouden. Gewoon om te voorkomen dat de tekst tegen de rand aan komt te staan. Deze CELLPADDING is ongeveer twee pixels groot. Je kunt het op een andere waarde instellen door gebruik te maken van het CELLPADDING attribuut. Als de randen onzichtbaar zijn, is deze ruimte een beetje overbodig. Dan kun je hem op nul instellen.

<TABLE BORDER="1" cellpadding="10">
<TR><TD>cel 1</TD><TD>cel 2</TD><TD>cel 3</TD></TR>
</TABLE>

cel 1cel 2cel 3

    Bij het opzetten van webpagnina's, zul je deze waarden vaak allemaal op nul instellen. Dit geeft je meer controle over het exacte formaat van tabellen en cellen. Wanneer je ze niet instelt, gebruiken de verschillende browsers verschillende standaard waarden. Als je dan de cellen en tabellen wel vastlegt, klopt de totale afmeting vaak niet. Zodat de inhoud van je pagina ongewenst kan gaan verschuiven.

borders

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right