weballey logo
 
left Tables - uitbreiding backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
< uitbreiding >
afmetingen
kleuren
randen
uitlijnen
nesten
navbar
samenvatting
tags
slot
      Er kunnen meerdere cellen in een rij geplaatst worden. En zoals altijd in HTML, maakt het niet zoveel uit of de tags op een aparte regel staan of niet. Zorg wel voor een juiste plaatsing en volgorde van de tags. Inhoud kan alleen in cellen geplaatst worden, TD tags kunnen alleen binnen TR tags staan, TR tags alleen binnen TABLE tags. Als je een tag of inhoud ergens anders neerzet, zijn de gevolgen onvoorspelbaar, en je tabel kan zelfs volledig onzichtbaar worden.

<TABLE BORDER="1">
<TR><TD>cel 1</TD><TD>cel 2</TD><TD>cel 3</TD></TR>
</TABLE>

cel 1cel 2cel 3

    Je kunt een rij toevoegen door een tweede set TR tags op te nemen binnen de TABLE tags. Het maakt niet zoveel uit hoeveel cellen er in een rij staan. De tabelbreedte wordt bepaald door de langste rij. Ontbrekende cellen worden uitgevuld met lege ruimte, zoals je hieronder kunt zien. Iets anders wat je wellicht is opgevallen, is dat kolommen vrij indirect worden gevormd. Een cel is altijd even breed als die erboven.

<TABLE BORDER="1">
<TR><TD>cel 1</TD><TD>cel 2</TD><TD>cel 3</TD></TR>
<TR><TD>cel 4</TD><TD>cel 5</TD></TR>
</TABLE>

cel 1cel 2cel 3
cel 4cel 5

    Als je een bredere cel wilt, kun je twee of meer cellen samenvoegen. Dit kun je doen met het COLSPAN attribuut (kort voor COLumn SPAN). En zoals je al kunt raden, is het mogelijk een cel over meerdere rijen uit te strekken, met het ROWSPAN attribuut. Als je een cel twee kolommen laat overspannen, is er minder ruimte voor de overige cellen. In het voorbeeld zie je twee cellen in een rij die eigenlijk drie breed is. Pas op dat je niet alsnog de cel toevoegt. Die rekt de tabel op, en creëert een lege ruimte in de overige rijen.

<TABLE BORDER="1">
<TR><TD>cel 1</TD><TD>cel 2</TD>
<TD ROWSPAN="2">cel 3</TD></TR>
<TR><TD COLSPAN="2">cel 4</TD></TR>
</TABLE>

cel 1cel 2cel 3
cel 4

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right