weballey logo
 
left Tables - afmetingen backnext right
homesearchsite mape-mail
intro
uitbreiding
< afmetingen >
kleuren
randen
uitlijnen
nesten
navbar
samenvatting
tags
slot
      Je kunt de exacte grootte van tabellen bepalen, en ook de breedte van kolommen. Normaliter past de tabel als een elastiekje rond de celinhoud. Door het WIDTH attribuut toe te voegen, maak je de tabel zo breed als je zelf wilt.

<TABLE BORDER="1" WIDTH="200">
<TR><TD>cel</TD></TR>
</TABLE>

cel

    Je kunt ook een percentage gebruiken van waar de tabel zich bevindt. Hier is 50% de helft van de tekstkolom. Als de tabel zelfstandig op een pagina staat, is dat de helft van het browservenster. Verander dit venster eens van grootte, je zult zien dat deze tabel niet wijzigt. De jouwe zal wel veranderen.

<TABLE BORDER="1" WIDTH="50%">
<TR><TD>cell</TD></TR>
</TABLE>

cel

    De breedte van cellen wordt op dezelfde manier gedaan, maar dan met het WIDTH attribuut in de TD tag. De tabel is 200 breed, de eerste cel 150, er blijft dus 50 over voor de tweede cel. Als je de tweede instelt op 50, klopt het allemaal precies. Als je andere waarden gebruikt, kan het misgaan. De tabel kan groter worden, andere cellen kleiner. Het is altijd een goed idee om alle afmetingen aan te geven, en te zorgen dat het sommetje klopt.

<TABLE BORDER="1" WIDTH="200">
<TR><TD WIDTH="150">1</TD><TD WIDTH="50">2</TD></TR>
<TR><TD>3</TD><TD>4</TD></TR>
</TABLE>

12
34

    Als al eerder aangegeven, bepaalt de celbreedte die van de kolommen. Dus je hoeft de celbreedte maar een keer aan te geven, en wel in de eerste rij. Als je in een lagere rij andere waarden aangeeft, kan de tabel onvoorspelbaar reageren. Zet dus alleen afmetingen in de eerste rij, om jezelf onplezierige verrassingen te besparen.
    In sommige browsers kun je ook de hoogte instellen. Net als het WIDTH attribuut, het gedraagt zich net zo. Maar niet alle browsers gebruiken dit attribuut, zodat het onbruikbaar is als je layout er vanaf hangt.     Hoe precies je de afmetingen ook aangeeft, het kan altijd nog mis gaan. Als de tabel niet in een browservenster past, kan de tabel in elkaar gedrukt worden. Als de celinhoud niet in de cel past, kan deze oprekken, wat voor afmetingen je ook instelt. Verander altijd het venster van grootte om te zien wat dat met je pagina doet. En pas op met te grote plaatjes.

Test altijd alles
    Een browser probeert altijd de instructies die jij geeft, op de beste manier te interpreteren. Als iets niet aangegeven is, probeert hij een acceptabele oplossing aan te dragen. Het beste wat je als auteur kunt doen, is zoveel aan te geven als noodzakelijk is. En dan met name die dingen die belangrijk zijn om je pagina er correct uit te laten zien.
    Net zo belangrijk is het je werk in de meest gebruikte browsers te testen. Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer worden het meeste gebruikt. Als je webdesign serieus neemt, heb je beide geïnstalleerd, zo mogelijk ook nog meerdere versies.
    Een andere overweging is schermresolutie. Ik werk op een 800x600 scherm, net als zo'n 60% van alle internetters. Maar vele mensen gebruiken nog 640x480 schermen (20%), en de rest in diverse grotere waarden. Dit gegeven kan behoorlijk botsen met je ontwerp. Er zijn utilities op de markt bijvoorbeeld Sizer, waarmee je je venster op andere afmetingen kunt instellen. Het kan geen kwaad je ontwerp eens in het kleinste venster te bekijken.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right