![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
ALGEMEEN
paletten
|
Het uiterlijk van een site wordt in belangrijke mate bepaald door de achtergrond van de pagina's. Je kunt eenvoudig de kleur van tekst, linken en achtergrond instellen zoals je zelf wilt. De meeste grafische browsers kunnen ook een bitmap als achtergrond laten zien. Net als de achtergrond van een Windows desktop wordt deze 'getegeld'. Een klein plaatje is genoeg om de gehele achtergrond te vullen.
De standaard kleur van je browser is lichtgrijs. Je ziet dit op puur tekstgeörienteerde pagina's. De eenvoudigste manier om je achtergrond te veranderen is het instellen van de bgcolor optie in de body tag. Deze pagina gebruikt bgcolor="#FFFFFF", wit voor de kenners. De kleuren worden hexadecimaal aangegeven, met twee posities voor de kleuren rood groen en blauw. Je kunt kiezen uit een spectrum van 16,7 miljoen kleuren. Beeldschermen kunnen vaak niet meer dan 256 kleuren aan. Kies dus een kleur in dit beperkte spectrum. Dit is te doen door voor elk van de hexadecimale codes 00, 33, 66, 99, CC, of FF te gebruiken. Je hebt dan 6x6x6=216 mogelijkheden. Doe je dit niet, dan kiest het beeldscherm de kleur die er het dichtste bij komt. Dit kan bij pasteltinten ook lichtgrijs zijn; bij donkere tinten zwart. Je kunt voor de achtergrond ook een plaatje gebruiken. Je gebruikt hiervoor de background optie in de body tag. Elke willekeurige gif of jpeg file is hiervoor te gebruiken. Je hoeft niet de gehele achtergrond te vullen; een klein plaatje is genoeg. De browser vult de rest van het venster met kopiën van hetzelfde plaatje. Je ziet hiervoor vaak naadloze tegels; de achtergrond lijkt dan door te lopen over de randen van het plaatje. Verander je de achtergrond, hou dan de leesbaarheid van je tekst in de gaten. Een drukke achtergrond gaat al snel concurreren met de tekst. Soms kan het nodig zijn de tekst groter te maken, om het leesbaar te houden. Zorg voor voldoende contrast bij gekleurde of drukke achtergronden. Is er onvoldoende verschil in helderheid, dan kunnen kleurenblinde mensen (ca. 10% van de bevolking!) de tekst sowieso niet meer lezen. Vele anderen zullen er grote moeite mee hebben.
Gebruik geen contrastkleuren, zoals rood op blauw, cyaan op oranje, of blauw op geel. Dit kan er mooi uitzien, maar het is heel onprettig lezen voor je ogen. De letters gaan wat zweven op de achtergrond, door het verschil in brekingsindex van je ooglens bij deze kleuren. Kijk je wat langer naar dezelfde plek, dan gaan de letters vervloeien met de achtergrond. Het beste is nog altijd zwart op een witte ondergrond. Vind je dit te fel neem dan een donkere tint op gebroken wit.
|
![]() |
|