weballey logo
 
left Webdesign - graphics backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

beperkt
dataverkeer
tekst
< graphics >

LAYOUT

GRAPHICS

      Grafische bestanden zijn erg groot omdat ze elk beeldpunt apart moeten definiëren. Per punt moet de kleur worden aangegeven. Deze bestanden staan bekend als bitmap. Per beeldpunt geeft dit bestandstype de gebruikte kleur aan in intensiteiten rood, groen en blauw. Het maximaal aantal verschillende kleuren wordt weergegeven in 24 bits; acht voor elk van de basiskleuren.
    Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat deze bestanden al snel erg groot worden. Voor een standaard beeldscherm heb je al meer dan zeven MegaByte nodig. Er zijn de laatste jaren diverse manieren bedacht om deze bestanden te verkleinen. Ze maken gebruik van paletten en compressie. Met paletten hoef je een kleur maar één keer aan te geven, waarna je per beeldpunt naar dit palet verwijst. Compressie gebruikt dezelfde technieken als ARJ of ZIP bestanden.
    Als beeldinformatie herhaalde malen voorkomt, kun je verwijzen naar het herhaalde patroon (GIF, lossless compressie). Nog verder kun je gaan door te verwijzen naar iets wat erop lijkt (JPEG, lossy compressie). Je verliest dan iets aan informatie, maar dat hoeft niet perse hinderlijk te zijn. Op deze manier kunnen grafische bestanden veel kleiner gemaakt worden. Met minder dan 100 kB kun je een foto al beeldschermvullend maken.
    De meest gebruikte bestandsformaten op het internet zijn GIF en JPEG. GIF is door Compuserv ontwikkeld. Dit formaat is het meest geschikt voor eenvoudige grafische afbeeldingen. JPEG is een ontwikkeling van de Join Picture Experts Group, een industriële organisatie. Deze techniek is het beste wanneer je foto's wilt afbeelden. Enkele browsers kunnen overigens alleen GIF bestanden afbeelden.
    De bestandsgrootte is erg afhankelijk van de grootte van de afbeelding en de beeldkwaliteit. Maak plaatjes nooit groter dan nodig is. Gebruik nooit meer verschillende kleuren dan nodig is. GIF bestanden met 16 kleuren zijn driekwart kleiner dan met 256 kleuren. Bewaar JPEG afbeeldingen met verschillende compressieverhoudingen. Bekijk de resultaten en weeg de beeldkwaliteit af tegen de omvang van de bestanden.
    Je kunt afbeeldingen op webpagina's vergroten en verkleinen. De image tag heeft de opties width en height. Je vult hier normaliter de grootte in pixels (beeldpunten) in. De browser weet dan hoe groot de afbeelding is en reserveert hiervoor plaats op het beeldscherm. Doe dit trouwens altijd, de pagina's worden zo sneller opgebouwd. Doe je dit niet, dan krijg je namelijk pas iets op het scherm als de browser uit de afbeeldingen zelf kan opmaken hoe groot ze zijn.
    Door deze getallen te wijzigen kun je een afbeelding vergroten, verkleinen of vervormen. Ik heb hier bijvoorbeeld gebruik van gemaakt op de pagina webpalet. Deze afbeeldingen zijn 16x16 beeldpunten en uitvergroot naar 150x150. Verkleinen heeft weinig zin, je kunt dan beter de afbeelding zelf verkleinen. Hou er rekening mee, dat een klein aantal browsers deze techniek niet ondersteunt. Je ziet de afbeeldingen dan in hun oorspronkelijke grootte.
    De laatste tijd zie je meer en meer Animated GIF's verschijnen. Met de laatste GIF standaard (GIF89a) kun je meerdere plaatjes in één bestand opnemen en die achter elkaar laten zien. Je krijgt dan een soort filmpje, wat meestal eindeloos herhaald wordt. Je kunt hier leuke effecten mee bereiken, mits goed toegepast. Voor je het weet heb je namelijk een bestand van 100 kB. Ook kun je je afvragen of bewegende dingen niet teveel aandacht naar zich toetrekken. Gebruik je er meer dan een, dan wordt het al snel irritant.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right