weballey logo
 
left Webdesign - tekst backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

beperkt
dataverkeer
< tekst >
graphics

LAYOUT

GRAPHICS

      Zorg ervoor dat je pagina niet onnodig groot is. Je ziet soms pagina's met 150 kiloByte of meer aan tekst. Ik ben wel eens serverstatistieken tegengekomen van over de 20 MegaByte. Veelal is dit een poging om al bestaande teksten toegankelijk te maken via het internet. Aan het begin staat dan een menu met links naar plaatsen verderop in de tekst. Op de pagina zelf kom je dan vaak nog meer links tegen naar andere pagina's.
    Elke keer als deze pagina wordt opgevraagd, jaag je dus zo'n 150 kB over het internet. Als je bezoeker niets aan de pagina heeft, is dit volledig verspilde bandbreedte. Elke keer als je op zo'n pagina teruggaat naar het menu of de hoofdpagina, moet je browser de hele pagina weer opbouwen. Dit duurt erg lang, zelfs al staat de pagina in de cache. Je browser wil er in een enkel geval ook nog wel eens op craschen. Doe dit dus nooit.
    Heb je veel tekst, verdeel deze dan over meerdere pagina's. Maak deze zo lang dat je niet meer dan een keer of twee drie hoeft te scrollen. Krijg je zo veel pagina's, maak dan één pagina met een hoofdmenu aan. Breng op elke subpagina een link die naar deze hoofdpagina aan. Je zult zien dat dit veel prettiger en sneller werkt. En je verspilt ook veel minder bandbreedte; je bezoeker bekijkt alleen dat wat hem interessant lijkt.
    Een pagina bestaat meestal uit meer dan alleen tekst. Op zijn minst staan er een aantal plaatjes op, in een enkel geval geluiden, videofragmenten of multimedia. Deze bestanden hebben gemeen dat ze erg groot zijn. Vooral video en in iets mindere mate geluid. Voor een minuutje video heb je al gauw 15 MB nodig. Gebruik al deze bestanden dus alleen wanneer je ze echt nodig hebt. Gebruik nooit meer bestanden dan absoluut noodzakelijk.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right