weballey logo
 
left Webdesign - bandbreedte backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

< beperkt >
dataverkeer
tekst
graphics

LAYOUT

GRAPHICS

      Wat gebeurt er als het tien minuten duurt voor een webpagina op het scherm van je browser verschijnt? Je hebt waarschijnlijk allang op 'STOP' geklikt. Het moet wel een heel bijzondere pagina zijn, wil je het geduld opbrengen, om te blijven wachten. Herhaalt dit zich bij elke volgende pagina, dan ga je weg en kom je wellicht nooit weer terug. Websurfen is synoniem aan wachten, maar er zijn grenzen.

Hou je adem eens in totdat je home page geladen is...

    Mooie plaatjes, Java applets, Shockwave, Real audio; het is allemaal heel aanlokkelijk. Het ziet er ook vaak prachtig uit. Als de webpagina op de harde schijf staat, laadt hij mooi snel. Maar de pagina komt op het internet. Al die mooie dingen moeten dus door de telefoonlijn geperst worden. En wat staat er aan de andere kant van de lijn? Meestal een 14k4 modem, soms een 28k8 en maar zelden iets snellers.
    Maar het wordt nog erger. Het is vaak nogal druk op het internet. Een 28k8 modem haalt gemakkelijk 3.5 kB/s, met tekstbestanden vaak nog meer. Een doorvoersnelheid van 1 kiloByte per seconde is echter meer regel dan uitzondering. Dus een sneller modem helpt ook niet echt, hoewel de PTT je dat graag wil laten geloven in zijn ISDN-campagne.
    Dit zal de eerste jaren ook wel niet echt veel beter worden. De infrasturctuur van het internet blijft achter bij de toename van het gebruik. Er zijn veelbelovende ontwikkelingen, zoals kabel-modems en ADSL-lijnen. Maar ook daar heb je op dit moment weinig aan. Je zult dus moeten leren leven met de bestaande verbindingen. Je moet zuinig omspringen met de beschikbare bandbreedte.
    Dit gegeven stelt grenzen aan de omvang van een webpagina en de bijbehorende plaatjes etc. Zo'n 25 à 50 kiloByte per pagina is nog acceptabel. Dan duurt het ongeveer een minuut voor de pagina geladen is. Alles wat daarbovenuit komt moet wel erg de moeite waard zijn, anders kun je het beter weglaten.
    Dit lijkt op het eerste gezicht erg weinig. Maar toch valt dat bij nader inzien heel erg mee. Er zijn diverse trucs bedacht, om met weinig middelen toch een heel acceptabele pagina te maken. Hoe, zal ik je laten zien op de volgende pagina's.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right