weballey logo
 
left Webdesign - bezoeker backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

werk doelgericht
html
inhoud voor alles
< bezoeker >
tekstschrijven
special effects

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      Wat voor computer heb je? Een dual Athlon draaiend op 1.200 megahertz, 256 megabyte geheugen, een 19 inch beeldscherm en een T1 dataverbinding? Daar ben je vast heel trots op. Zo'n computer is heel geschikt om een website mee op te zetten en uit te testen. Je kunt er diverse programma's tegelijkertijd op laten draaien. Alles gaat mooi snel. De kleuren zijn prachtig op je beeldscherm met 32 bits kleur. De foto's zijn gestoken scherp bij een oplossend vermogen van 1600x1200.
    Sommige mensen hebben de mazzel om met zo'n machine te mogen werken. Voor de gemiddelde gebruiker gaat dit echter niet op. Het kost erg veel geld om steeds met de laatste stand van de techniek mee te gaan. De meeste mensen hebben daar het geld niet voor. En als ze het wel hebben, hebben ze het er vaak niet voor over. Veelal moeten ze het stellen met een computer van de vorige generatie. Wellicht een afdankertje van de zaak of een tweedehandsje.
    Hou hier rekening mee bij het ontwerpen van je site. Hoe geavanceerder de computer waar je mee ontwerpt, hoe minder mensen een soortgelijke computer zullen hebben. Hoe simpeler je ontwerp, hoe meer mensen je site zonder problemen zullen kunnen bekijken. Vraag je zelf eens af wat belangrijker is. Dat je site er perfect uitziet op een beperkt aantal computers? Of dat zoveel mogelijk mensen je wat minder flitsende site kunnen bekijken?
    Dit heeft grote gevolgen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, moet je namelijk uitgaan van een minimale computerconfiguratie. Je moet rekening houden met de software die daar op draait. Je moet rekening houden met andere computersystemen dan het jouwe. Dus een soort grootste gemene deler. Hoe meer je daarvan afwijkt, hoe meer mensen je site niet zullen zien zoals jij hem gedacht hebt.
    Het gros van de computers is tegenwoordig gebaseerd op een Intel processor en Windows software. Vrijwel alle daarvoor gebruikte beeldschermen kunnen standaard VGA afbeelden. Dit is een beeld van 640 bij 480 punten, met 256 kleuren. Het meest gebruikt wordt tegenwoording een resolutie van 800x600 bij 16384 kleuren. Hoewel veel mensen tegenwoordig een 15 of 17 inch monitor hebben, werken er ook nog veel met een 14 inch (ca. 36 centimeter diagonaal gemeten). Een hoger oplossend vermogen heeft daarop weinig zin, de letters worden dan al snel te klein.
    Vrijwel alle computers zijn op het internet aangesloten via een modem. De meeste zijn tegenwoordig in staat om 56.600 bits per seconde (circa 5 kB/s) over de telefoonlijn te persen. Je hebt ook ISDN aansluitingen (1 of 2x 64 kbps), kabel en adsl (tot ca. 2 Mbps). Houd er rekening mee dat veel mensen nog gebruik maken van een 56k6 modem of soms nog slechter.
    Zorg dat je site er op een dergelijke configuratie goed uitziet. Heb je een betere monitor, neem dan de moeite deze eens in te stellen op 640x480 beeldpunten en 256 kleuren. Je site moet perfect werken in 800x600, en bruikbaar zijn in 640x480. In je beelscherm eigenschappen kun je dit vrij eenvoudig instellen. Heb je een snellere verbinding, regel deze dan terug naar 56k6 bps. Of vraag iemand anders met een dergelijk modem je site te bekijken.
    Je ziet met enige regelmaat Java applets verschijnen. Diverse besturingssystemen kunnen deze niet weergeven, omdat er nog geen geschikte browsers voor zijn. Op dit moment kunnen alleen Netscape Navigator en Microsoft Explorer (win95/NT versie) Java en ActiveX weergeven. Je kunt je dus afvragen of het zo verstandig is hiermee te werken. Maak je je site afhankelijk van dergelijke applets, dan sluit je dus een grote groep bezoekers uit.
    Lang niet alle plugins draaien onder alle besturingssystemen. Ook kunnen weer alleen de bovengenoemde browsers hiermee werken. Mensen hebben soms geen zin of onvoldoende kennis, om een nieuwe plugin te installeren. Maak je site dus niet afhankelijk van plugins. Gebruik je ze wel, maak dan een link naar een site waar je de nodige plugins kunt downloaden.
    Niet alle browsers kunnen frames aan. Maak je gebruik van frames, maak dan ook een set pagina's zonder frames. Geef bezoekers op je homepage de gelegenheid hiertussen te kiezen. Voeg een menu toe aan de pagina's die je in de frames laadt. Dan kun je ook nog verder als je op een dergelijke pagina terechtkomt met een browser die geen frames herkent.
    Maak je gebruik van veel grote grafische bestanden, maak dan ook een set pagina's met minder of kleinere plaatjes. Eventueel kun je ook een set text-only pagina's toevoegen. Dan kunnen ook tekstgeoriënteerde browsers je pagina's goed weergeven. Is het je bedoeling om bijvoorbeeld foto's te laten zien, maak dan een index-pagina aan met kleinere versies van die foto's, met vermelding van de bestandsgrootte.
    Ga niet uit van wat er allemaal mogelijk is, maar hou rekening met beperkingen. Alleen dan kun je een goede site ontwerpen. Een site die voor iedereen, of tenminste voor bijna iedereen, toegankelijk is. Hoe je dit moet doen is een belangrijk onderwerp van deze site.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right