weballey logo
 
left Web design - browsers backnext right
homesearchsite mape-mail
ALGEMEEN

inleiding
geschiedenis
webdesign is uniek
< browsers >
copyright

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      De ontwikkelingen gaan razend snel op het web. Dat betekent dat er veel verschillende typen browsers in veel verschillende versies op de makt zijn. Nieuwe standaards komen op, anderen verdwijnen, wat het er ook niet eenvoudiger op maakt. Alleen de meest recente browsers ondersteunen die standaards. En niet een ondersteunt alle standaards volledig. Verschillende browsers interpreteren dezelfde code op hun eigen manier. Alle hebben ook nog hun eigen tags, die alleen door dat specifieke type en merk begrepen wordt.
    Dit stelt jou als web designer voor een bijna ondoenlijke taak. Je hebt maar met alles rekening te houden. Je kunt natuurlijk uitgaan van een standaard, zoals HTML 4.0. Maar dat kan problemen geven bij oudere versie 3 browsers, die nog veel in gebruik zijn. Het kan zijn dat zij jouw pagina's helemaal niet kunnen bekijken. En zelfs al hebben ze de nieuwste browser, dan is dat nog steeds geen garantie dat ze dat wel kunnen.
    Je zult dus een inschatting moeten maken omtrent wat je bezoekers gebruiken. Mijn inschatting is dat ze een versie 3 browser gebruiken. Dat zal meestal een Microsoft of een Netscape browser zijn. Omwille van veiligheid en stabiliteit, zullen vele internauten JAVA en/of Javascript uitgezet hebben. De meeste zullen geen plugins geinstalleerd hebben.

Standaards
    Dat is dus waar je ongeveer rekening mee moet houden. Ruwweg betekent dit geen HTML 4.0, geen CSS (style sheets), geen JAVA, geen Javascrotp, geen browser specifieke extensies. Als je dat wel doet, zorg er dan voor dat je pagina's er in oudere browsers bruikbaar zijn. Of op zijn minst nog redelijk uitzien. Dit gegeven wordt ook wel 'graceful degradation' genoemd. Je pagina's mogen wel iets van hun glans verliezen, maar ze moeten nog wel werken.
    De laatste tijd is er nogal wat te doen om standaards. Zoals HTML 4.0, Javascript 1.2, en CSS 2.0. Soms lijkt het of er elke maand een nieuwe standaard bijkomt. Iedereen lijkt het wiel opnieuw te willen uitvinden. Ikzelf vind standaards helemaal niet zo interessant. Het zou natuurlijk fantastisch zijn, als alle browsers volledig aan de standaards zouden beantwoorden. Maar dat is niet het geval, en zal wellicht ook nooit zo zijn. Voor mij is het veel belangrijker, dat mijn pagina's zichtbaar en bruikbaar in de meest gebruikte browsers. Ik vraag me af waarom daar geen validators voor zijn.

Testen
    Voor nu houdt dit in dat je je pagina's in verschillende browsers zult moeten testen. Ik heb Netscape 3 en 4.5 geinstalleerd, MS Internet Explorer 4, en Opera 3.5. Je kunt geen verschillende versies van MSIE naast elkaar laten werken, anders zou ik er ook nog een versie 3 bij zetten. Veel werk? Zeker. Maar jouw bezoekers malen er niet om dat hun browsers jouw pagina's niet kunnen laten zien. Ze gaan gewoon naar een andere site die ze wel kunnen bekijken.

bottom  
left Copyright © 1996-98 Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right