weballey logo
 
left Webdesign - copyright backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

inleiding
geschiedenis
webdesign is uniek
browsers
< copyright >

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      Iets waar verbazend weinig mensen zich druk over maken, is het auteursrecht. Tweederde van alle software in Nederland schijnt illegaal te zijn. Op het internet lijkt dit nog een graadje erger te zijn. Ik denk dat het gros van alle plaatjes op homepages ergens van het internet gepikt is. Soms gaat het om public domain. Maar vaak heeft iemand daar vele uren aan gewerkt. Om zijn werk vervolgens tegen te komen op allerlei hem onbekende pagina's.
    Je kunt op deze manier natuurlijk heel snel een website in elkaar draaien. Je zoekt wat leuke plaatjes uit, je kopieert hier een daar een leuke pagina, zet je eigen naam en email adres eronder en klaar is Kees. Zolang het gaat om een eenvoudige homepage, kan ik daar nog wel inkomen. Maar gaat het om wat serieuzer werk, doe het dan niet. Neem de moeite om je eigen plaatjes te maken. Je kunt dan met recht trots zijn op je eigen werk.
    Natuurlijk mag je best naar anderen kijken. Kom je pagina's of een site op het web tegen die je leuk vindt, bewaar deze dan op je eigen computer, liefst inclusief graphics. Bestudeer de source code en vraag je af wat je er mooi aan vindt. Zo kun je ideeën opdoen voor je eigen werk. Bega niet de fout de pagina te kopiëren en aan te passen met je eigen tekst. Begin gewoon met een lege pagina en bouw deze op met de verworven kennis.
    Een nadeel van gekopieerd werk is dat de site nooit een eenheid wordt. De graphics zijn door verschillende mensen gemaakt, de tekst door meerdere personen geschreven. Het blijft een samenraapsel van losse onderdelen, die vaak weinig binding met elkaar hebben. Zet je de site geheel zelf op, dan is het je eigen werk. Het straalt dan ook iets uit van jouw persoonlijkheid, jouw voorkeuren, jouw smaak.
    Heb je je site helemaal zelf gemaakt, laat dit dan ook merken door je pagina's te ondertekenen. Neem een pagina op over copyright. Neem in de source code enkele commentaarregels op met je naam en copyright vermelding. Het zal de meeste mensen er niet van weerhouden om je werk als het hunne te presenteren. Maar je hebt in ieder geval je best gedaan om hen zich een beetje schuldig te laten voelen.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right