weballey logo
 
left Webdesign - dataverkeer backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

beperkt
< dataverkeer >
tekst
graphics

LAYOUT

GRAPHICS

      De snelheid waarmee een pagina in je browser verschijnt, hangt af van de omvang van die pagina. En dan bedoel ik niet alleen de lengte van de pagina, maar ook de hoeveelheid data, of bits die via het modem je computer binnenkomen. Je kunt een pagina A4 vullen met ongeveer 2 kilobyte aan tekst. Het logo linksboven op deze pagina is alleen al 4631 bytes. Maak je plaatjes dus nooit groter dan nodig is.
    Hou ook rekening met wat je computer uitgaat naar de server.Wanneer je een link aanklikt, stuurt je browser namelijk een 'request header', naar de server waar de pagina staat. Als de server bestaat en het is niet te druk, dan stuurt hij een 'response header' terug. Hij bepaalt of je de pagina mag bekijken en of hij nog aanwezig is. Tenslotte verstuurt hij de pagina of anders een foutmelding.
    Als de pagina in je browser is aangekomen, bekijkt deze wat hij ermee moet. Tekst kan hij gewoon laten zien, plaatjes niet. Die staan nog steeds op de server. Deze worden pas opgevraagd nadat je browser een <image> tag op de pagina tegenkomt. En als je je browser zo hebt ingesteld, dat hij automatisch de plaatjes opvraagt.
    Hoe meer plaatjes je dus op je pagina hebt staan, hoe vaker je browser een 'request' naar de server stuurt. Als je dus bijvoorbeeld een menu samenstelt uit meerdere plaatjes, zal het dataverkeer toenemen. Overweeg dus om deze plaatjes samen te voegen tot een groter plaatje. De links kun je dan vastleggen door een image map te gebruiken. Met een client-side imagemap kun je het dataverkeer nog verder beperken.
    Browsers maken gebruik van een 'cache'. Een gedeelte van je harde schijf en je computergeheugen wordt gebruikt als buffer. Deze slaat de gegevens op die je met je browser opvraagt. Deze gebruikt hij weer als je de pagina een volgende keer opvraagt. Hetzelfde geldt voor plaatjes, geluiden en video-bestanden. De pagina's die in de buffer staan, laden de volgende keer sneller.
    Dit werkt ook als je op een andere pagina dezelfde plaatjes gebruikt. Hoe meer je dus herhaalt of hergebruikt, hoe sneller de pagina's zullen laden. Je browser laat dan de server alleen controleren of het bestand nog steeds hetzelfde is. Staat je browser in de standaard instelling, dan controleert hij dit zelfs maar een keer per sessie.
    Zorg er dus voor dat dezelfde plaatjes en bestanden steeds op dezelfde plaats op de server staan. De server kent alleen de plaats en datering van bestanden. Hij bekijkt niet of twee bestanden gelijk zijn, alleen of het hetzelfde bestand is. Gebruik je een plaatje meerdere malen, maak dan hiervoor maar één bestand aan. Geef de links naar dezelfde bestanden altijd exact op dezelfde manier aan. Alleen dan maak je optimaal gebruik van de cache.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right