weballey logo
 
left Webdesign - eenheid backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

< eenheid >
scherm-layout
HTML tables
style sheets
frames
navigatie
linken is link

GRAPHICS

      Zorg ervoor dat je site een eenheid is. Het moet de bezoeker duidelijk zijn dat hij (nog) op jouw site is. Dus als hij een link volgt, moet hij de daaraan gekoppelde pagina herkennen als de jouwe. Hij moet lijken op de vorige. Het mooiste is natuurlijk dat hij meteen jouw stijl herkent, als hij toevallig op een willekeurige pagina van jou komt. Dat hij meteen denkt: Hé, die heb ik eerder gezien, dat is die prachtige site over --- vul zelf maar in.
    Tijdschriften, kranten en televisie besteden veel aandacht aan een huisstijl. Blader maar eens een tijdschrift door. Hoe langer je kijkt, hoe meer je vaak een eenheid ontdekt. In pagina-indeling, lettertype, schrijfstijl, kleurgebruik, titels, kopjes, lijnen, plaatjes, etc. Kranten kun je vaak al aan lettertype en kolombreedte herkennen. Het doel van dit alles is herkenbaarheid. Je weet waar je bepaalde dingen kunt verwachten, je hoeft er niet meer naar te zoeken.
    Denk eens aan je televisie. Wanneer je op een knop van de afstandsbediening drukt, weet je wat er gaat gebeuren. Het geluid gaat bijvoorbeeld harder of je krijgt er een andere zender op het scherm. Denk je nu eens in wat er zou gebeuren, als de knoppen steeds van plaats zouden verwisselen. Of dat er bij elke zender een andere functie onder dezelfde knop zou zitten. Knap irritant nietwaar? Helaas is dit vaak wel de praktijk bij vele websites. Je drukt op een knop en je moet maar raden wat er gebeurt.
    Kies dus voor een consistente aanpak van je site. Kies een vaste layout. Gebruik steeds dezelfde achtergrond. Zet menu's steeds op dezelfde plaats. Gebruik op elke pagina dezelfde symbolen voor navigatie. Zet een logo op je pagina. Gebruik constant dezelfde schrijfstijl. Wijk alleen van dit stramien af, als daar een grondige reden voor is.
    Deze aanpak heeft nog enkele andere voordelen. Wanneer je een nieuwe pagina maakt, hoef je je alleen maar bezig te houden met de inhoud ervan. Je hoeft je niet druk te maken over layout en navigatie, het stramien ligt er al. Ook kunnen anderen makkelijker aan de site werken. Zij hoeven zich hier ook niet meer druk over te maken. En jij kunt het makkelijker aan hen overlaten, wetende dat de nieuwe pagina's in het geheel zullen passen.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right