weballey logo
 
left Webdesign - frames backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

eenheid
scherm-layout
HTML tables
style sheets
< frames >
navigatie
linken is link

GRAPHICS

      Een aardige techniek om de layout van je pagina's te regelen, is het gebruik van frames. Een kleine webpagina geeft een indeling in vakken aan, waarin vervolgens diverse deel-pagina's geladen worden. Je kunt met links vanuit het ene frame een ander frame aansturen. Vergelijkbaar met de opzet van deze pagina's. Aan de linkerkant kun je dan steeds het menu laten zien, terwijl aan de rechterkant de pagina's wisselen. Men heeft mij ook al diverse malen aangeraden om frames voor mijn site te gebruiken. Ik heb dit bij de eerste opzet van deze website dan ook gedaan.
    Frames hebben als voordeel dat je veel minder HTML hoeft te schrijven. Je hoeft bijvoorbeeld maar een keer het menu op te nemen. Op de overige pagina's kun je bijna uitsluitend volstaan met inhoud. Met het oog op verspilling van bandbreedte op het internet is dit te verwelkomen. De layout van je site is eenvoudiger en consequenter. Het is dus niet zo verwonderlijk dat frames populair zijn bij diverse webdesigners. Jammergenoeg is daarmee niet alles gezegd.
    Wellicht surf je al wat langer rond op het web. Je zult dan gemerkt hebben dat frames nauwelijks meer worden toegepast bij nieuwe sites. Frames zijn indertijd met veel bombarie aangekondigd. Als een van de belangrijkste ontwikkelingen sinds het ontstaan van het web. Netscape had bij het uitbrengen van zijn nieuwe browser de gehele site omgebouwd naar frames. Je ziet daar nu vrijwel niets meer van terug. Ook hier zul je geen frames aantreffen.
    Hoe dat komt? Wel, aan frames kleven naast de genoemde voordelen, ook een aantal grote nadelen. Allereerst kunnen lang niet alle browsers frames weergeven. Dus zul je twee sites moeten opzetten. Een met en een zonder frames. Of drie, wanneer je ook al een 'text-only' versie maakt. Onder meer voor tekstgeoriënteerde browsers. Veel extra werk dus. Diverse browsers crashen op frames. Zelfs versie 3.01 van Netscape houdt het regelmatig voor gezien. Gebeurt dit twee keer op dezelfde site, dan zie je die bezoeker natuurlijk nooit weer terug.
    Navigeren lijkt met frames op het eerste gezicht eenvoudig te regelen. Maar wat doe je als je via een link op een pagina terechtkomt, die eigenlijk een deelpagina van een frameset is? Je zult dan toch menu's moeten opnemen. Op zijn minst een link naar de homepage van je site. En een aantal voor de aan de pagina gerelateerde pagina's.
    Wat gebeurt er als een link in een frame verwijst naar een andere pagina met frames? Dan krijg je frames in frames: lelijk en verwarrend. Je browser behandelt namelijk elk frame als een zelfstandige pagina. Het maakt hem absoluut niet uit wat erin staat. Ontsnappen aan een frame is vrijwel onmogelijk. De enige manier is vaak door het rechts aanklikken van een link en een nieuw venster te openen (Hoe je dat trouwens doet op een apple...).
    Wanneer de inhoud van een pagina groter is dan je browservenster, voegt je browser scroll-balken toe. Dat gebeurt ook met frames. Als je menu wat langer of breder is dan het frame, krijg je onherroepelijk van die lelijke scroll-balken dwars door je pagina heen. Die kun je met enige extra HTML code natuurlijk wel weer uitzetten, maar dan wordt een deel van je menu onbereikbaar. Je zult je menu dus zo kort moeten houden, dat het ook in heel kleine vensters nog geheel zichtbaar is.
    Voor mij is dit reden genoeg om het gebruik van frames ernstig af te raden. De voordelen wegen voor mij niet op tegen de nadelen. Dan maar wat extra overhead in de vorm van extra HTML code. Dan maar wat meer werk aan het schrijven van de afzonderlijke pagina's. Het totaal aantal pagina's zelf wordt overigens kleiner, dus dit laatste valt eigenlijk al weer weg. Wil je toch frames gebruiken op je site, hou dan rekening met wat ik hierboven heb aangestipt. Dan zul je veel ergernis bij je bezoekers voorkomen.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right