weballey logo
 
left Webdesign - geschiedenis backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

inleiding
< geschiedenis >
webdesign is uniek
browsers
copyright

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      Het internet is de laatste tijd erg populair geworden. Het aantal gebruikers neemt nog steeds explosief toe. Volgens de laatste gegevens verdubbelt het aantal websurfers eens in de vijf maanden. Voor sommigen reden om te roepen dat het einde van het internet nabij is. Volgens mij is dit echter pas het begin van het internet.
    Het internet zelf is al ruim vijfentwintig jaar oud. De basis werd gelegd in 1972, toen het ARPA-net vier universiteiten in de VS met elkaar verbond. Het is jarenlang het communicatiemiddel geweest voor wetenschappers over de gehele wereld. De laatste jaren kan het internet zich ook daarbuiten in een groeiende belangstelling verheugen.
    Het World Wide Web is min of meer uitgevonden door één man: Tim Berners Lee, wetenschapper bij het CERN. Hij is nu hoofd van de World Wide Web Committee (W3C). Hij was op zoek naar een eenvoudige methode om grote hoeveelheden informatie toegankelijk te maken. Dit zonder het gebruik van allerlei ingewikkelde programma's, computers en verbindingen. Hij zocht de oplossing in tekstbestanden, die we nu kennen als HTML. Deze zijn immers door elke computer leesbaar. De hyperlink werd bedacht om informatie aan elkaar te verbinden.
    In 1993 bracht het NCSA Mosaic uit. Dit was de eerste grafische webbrowser. Tot dan kon men alleen met een tekstgeorienteerde browser (Lynx) over het net surfen. Daarna volgden al snel vele andere. De bekendste (en beste) is Netscape Navigator; een aardige tweede is Microsoft Internet Explorer.
    Met de komst van een grafische webbrowser werd het mogelijk afbeeldingen te laten zien. Ook kon men allerlei dingen met tekst uithalen, die daarvoor niet konden. Het internet werd hierdoor van het ene moment op het andere interessant voor het grote publiek. Het balletje ging pas echt rollen toen de media er lucht van kregen. Het was ineens een 'buzz word', iedereen had het erover. Het werd ineens interessant om op het internet te adverteren, om erin te investeren.
    De infrastructuur heeft de snelle ontwikkeling niet kunnen volgen. Je moet nu af en toe erg lang wachten als je iets wilt bekijken. Enkele belangenorganisaties zijn in de USA al bezig met een eigen net (internet2) voor universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Dit omdat de huidige belasting van het internet hen het werken ernstig belemmert. Sommige onheilsprofeten hebben al voorspeld dat het internet in 1996 plat zou gaan, door de overvloed aan verkeer. Dat is wel wat meegevallen, dacht ik. Voor telecombedrijven is het nu interessant om te investeren in hoge-snelheidsverbindingen. Dus zullen die er ook wel komen.
    Met de belangstelling voor het internet is er ook een lawine van informatie op ons afgekomen. Elk zichzelf respecterend bedrijf wil een website, en iedere gebruiker wil een eigen homepage. Dan is het pas helemaal echt. Dit is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt in een verloren avond best een beetje HTML code leren en een pagina inelkaar flansen. Daar blijft het echter ook vaak bij. De meeste mensen hebben geen idee hoe je informatie op een goede manier over moet brengen. Daar komt heel wat meer bij kijken. En dat is het onderwerp van deze site.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right