weballey logo
 
left Webdesign - html backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

werk doelgericht
< html >
inhoud voor alles
bezoeker
tekstschrijven
special effects

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      Webpagina's worden geschreven met een relatief eenvoudige (programmeer)taal. Deze staat bekend als HTML, afkorting van hypertext markup language. Het begrip hypertext komt uit de Apple Macintosh wereld. Hiermee wordt bedoeld: het onderling verbinden van teksten, afbeeldingen etc. in een computerbestand. Door het simpelweg aanwijzen van een link in een tekst, verschijnt een ander gedeelte van het document op het beeldscherm. Deze werkwijze is bijzonder populair voor het maken van documentatie van onder meer software.
    Het is dus niet zo verwonderlijk dat het CERN deze techniek heeft gebruikt om het internet toegankelijk te maken. Om deze taal zo breed mogelijk toepasbaar te maken is gekozen voor pure ascii tekst-bestanden. HTML is maar een slap aftreksel van het flexibele en veelzijdige hypertext. Hoewel daar langzamerhand wel verbetering in komt. Onder meer door plug-in's en style sheets. Deze worden echter nog lang niet door alle browsers ondersteund.
    Er zijn op dit moment diverse wysiwyg-editors op de markt. Je werkt dan net als in een moderne tekstverwerker meteen in de definitieve vorm van een document. Apple-gebruikers schijnen erg enthousiast te zijn over Adobe Pagemill. Voor Windows zijn er onder meer Frontpage van Microsoft, Netobjects Fusion en Claris Home Page. Verschillende andere programma's hebben add-ons waarmee je webpagina's kunt maken. Geen van alle zijn deze echter het experimentele stadium ontgroeid. Veelal traag, onstabiel en beperkend in mogelijkheden. De HTML code die ze produceren is vaak ronduit bagger.
    Er zit dus niet veel anders op dan rechtstreeks in HTML te schrijven. Dus zelf je handen vuil maken onder de motorkap van het web. De basis is simpel, en in een paar uur tijd te leren. Zeker als je enige kennis hebt van programmeren in bijvoorbeeld BASIC of Pascal. Een eenvoudige homepage kun je zonder voorkennis echt binnen een dag helemaal zelf maken. Voor je echter pagina's als deze begint, zul je toch wat dieper in de materie moeten duiken. Zeker als je met tables, frames en style sheets gaat werken.
    Neem hier de tijd voor. Zoek het web af naar tutorials over HTML en bestudeer deze goed. Je kunt deze onder meer vinden op de sites van Netscape, W3C, Web Design Group, en Hotwired. De HTML Reference Library is ook bijzonder informatief. Dit is een uitgebreide documentatie in de vorm van een Windows help-bestand. Deze is onder meer te vinden op de site van Tucows. Wellicht biedt ook je internet service provider documentatie op dit gebied. Je kunt ook heel veel opsteken van het bekijken van de source van een webpagina. Bijna alle browsers kunnen de HTML code ervan laten zien.
    Vergis je niet, goede pagina's schrijven is niet makkelijk. De basis van HTML is eenvoudig. Maar het duurt lang, voor je de code precies kunt laten doen wat je wilt. Je zult merken dat het een bijzonder weerbarstig instrument kan zijn. Je krijgt maar zelden in een keer precies op het scherm, wat je van te voren in gedachten had. Soms zul je je ideeën moeten laten varen. Gewoonweg omdat dat wat je wilt, niet te maken is in HTML. Je zult merken, dat HTML andere dingen doet dan de specificatie aangeeft. Je werkt met een systeem dat nog in ontwikkeling is en dus nog veel kinderziekten vertoont.
    Wil je HTML echt goed onder de knie krijgen, neem dan een eenvoudige text-editor. Bijvoorbeeld Notepad van Windows, Super Pad of Textpad. Je bent dan gedwongen alle code zelf in te voeren. Je krijgt zo het beste door wat elke HTML-tag en elke optie daarvan, met de pagina doet. Ben je wat verder, neem dan een eenvoudige HTML editor, bijvoorbeeld FlexED, Homesite of Webedit Pro. Hot Dog is bijzonder populair, maar ik heb nooit goed begrepen waarom. Veel mogelijkheden en mooi vormgegeven, maar bijzonder traag, log en onstabiel. Verschillende mensen die ik ken zijn ervanaf gestapt, en hebben een eenvoudiger editor genomen.
    Tegen de tijd dat de wysiwyg-editors het experimentele stadium zijn ontgroeid, zijn we zeker enige jaren verder. Waarom begrijp ik niet zo goed. De eerste die namelijk een betrouwbare editor op de markt brengt, kan goud verdienen. En naar mijn idee moet het toch echt niet zo moeilijk zijn. Zeker als je ziet wat je tegenwoordig kunt met een tekstverwerker als Microsoft Word of Corel WordPerfect.
    Als je nu echter al met een wysiwyg-editor aan de gang gaat, komt er zeker een moment dat je deze aan de kant smijt. En dan ken je geen HTML. De pagina's die je al gemaakt hebt zijn een onleesbare spaghetti van HTML bagger. Kun je dus alsnog HTML gaan leren en alles overnieuw doen. Leer dus maar meteen HTML. Tegen de tijd dat er een betrouwbare wysiwig-editor op de markt is, kun je altijd nog overstappen.
    Schrijf je webpagina's rechtstreeks in HTML. Neem de tijd om deze wat weerbarstige taal onder de knie te krijgen. Bestudeer tutorials en webpagina's. Gebruik een eenvoudige editor om je pagina's te maken. Zo leg je een solide basis en ben je goed in staat om een ander te laten zien wat jij wilt. Vormgegeven op de manier die jij wilt.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right