weballey logo
 
left Webdesign - navigatie backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

eenheid
scherm-layout
HTML tables
style sheets
frames
< navigatie >
linken is link

GRAPHICS

      Wanneer je een website opzet, is het voor jou precies duidelijk welke pagina waar staat, en hoe je op die pagina's moet komen. Voor de argeloze bezoeker is dit anders. Hij krijgt een pagina voor zijn neus, kijkt of er iets interessants op staat. Lijkt ie een beetje interessant dan leest hij deze, gaat hij vervolgens op zoek naar links. Het moet in een oogopslag duidelijk zijn wat de links zijn. En ook wat elke link hem te bieden heeft.
    Veelal komt een bezoeker via een zoekmachine binnen; op een willekeurige pagina midden op je site. Is dit een doodlopende pagina zonder links, dan wordt het lastig. Hij moet gaan prutsen in het location venster, en vervolgens maar afwachten of hij iets te zien krijgt. Als hij al weet hoe hij zoiets moet doen. Het internet hangt van links aan elkaar, maak dus nooit een pagina zonder links.
    Lijkt de pagina interessant voor je bezoeker, dan zal hij ook zeker de rest van je site willen zien. Maak dus op zijn minst een link naar je homepage. Dan kan hij vandaaruit verder zoeken. Heb je een wat grotere site, maak dan ook een indexpagina. Maak op elke pagina een link naar deze index. Je kunt dan makkelijk de hele site overzien en eruithalen wat interessant lijkt.
    Je kunt je bezoeker ook een rondleiding geven. Je verbindt dan alle pagina's aan elkaar. Onderaan een pagina maak je een link naar een pagina die er logisch op volgt. Dit doe je tot je alle pagina's gehad hebt. Wijs je bezoeker duidelijk op de mogelijkheid van een rondleiding.
    Door heen en weer te schakelen naar een menu kun je gemakkelijk iets missen. Als je bezoeker de hele site wil zien, scheelt het voor elke pagina een extra handeling en dus ook wachttijd. Hij kan gerust zijn dat hij niets overslaat. Voor sites met veel informatie (zoals deze) is dit de beste werkwijze.
    Is je site niet al te groot, dan kun je ook overwegen de index op elke pagina te herhalen. Bijvoorbeeld in een kolom aan de linkerkant van de pagina. Je kunt dan van elke willekeurige pagina naar elke andere willekeurige pagina van je site gaan. Je kunt ook een kleiner menu met alleen de hoofdonderwerpen opnemen. Eventueel gevolgd door de pagina's die bij datzelfde onderwerp horen. Dan beperk je het aantal keuzes en hou je het wat overzichtelijker.

tape

    Je kunt voor je links symbolen gebruiken. Deze maken je site grafisch wat aantrekkelijker. Goed gekozen symbolen zijn vaak sneller duidelijk dan geschreven teksten. Iedereen weet wat de symbolen op een cassettedeck of cd-speler betekenen. Simpele textuele symbolen zoals een vraagteken of uitroepteken zijn meteen duidelijk. Ook herkent iedereen een smilie als een gezicht. Terwijl er toch alleen maar een rondje, twee stippen en een gebogen streepje staan.
    Wanneer je meerdere dingen in symbolen wilt vangen wordt het al snel moeilijk. Iedereen heeft wel eens een nieuwe TV gekocht. Een aantal knoppen is meteen duidelijk, zoals aan/uit, de zenders en het volume. Voor vele andere zul je toch beslist de handleiding moeten raadplegen. Je hebt je vast al wel eens een sukkel gevoeld, toen je voor het eerst die nieuwe videorecorder moest programmeren.
    Gebruik je dus minder gangbare symbolen, vraag je dan af of deze zonder meer duidelijk zijn. Zet ze eens zonder commentaar op papier en laat ze aan iemand anders zien. Vraag hem om erbij te schrijven wat ze volgens hem betekenen. Doe dit zonodig met meerdere mensen. Het zal je opvallen dat wat voor jou vanzelfsprekend is, een ander vaak zo helder als koffiedik blijkt. Gebruik deze symbolen alleen als ze voor het gros van de mensen in een oogopslag duidelijk zijn.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right