weballey logo
 
left Webdesign - paletten backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

< paletten >
voorbeelden
webpalet
anti-aliasing
dithering
minimaliseren
achtergronden

      Het is mij eens overkomen, dat ik mijn oude homepage terugzag op een andere computer. Geen gezicht: verkeerde kleuren en een vlekkerige achtergrond, het leek nergens op. Ook andere bekende sites die ik ermee bekeek zagen er niet uit. Wat was er aan de hand? Niets eigenlijk: het was een computer met een standaard VGA scherm met 256 kleuren. Afbeeldingen met meer dan 256 kleuren worden op een dergelijk scherm niet goed weergegeven. De computer maakt van elke kleur in de afbeelding de daar dichtstbij komende kleur.
    Dit is een probleem waar terdege rekening mee gehouden moet worden. Afbeeldingen kunnen er op een andere computer anders uit zien. En dat anders is meestal slechter. Veel computers kunnen maar een beperkt aantal kleuren weergeven. In de meeste gevallen zal dat op zijn minst 256 zijn. Afbeeldingen die er op een beeldscherm met 16- of 24-bits kleur prachtig uitzien, kunnen er bij 8-bits echt heel beroerd uitzien. En er zijn toch nog heel wat standaard VGA-schermen in gebruik.
    Maar daarmee zijn we er nog niet. Veel videokaarten maken gebruik van paletten. De weer te geven afbeeldingen bevatten informatie over welke kleur bij welk beeldpunt weergegeven moet worden. In het bestand wat de afbeelding bevat, zit aan het begin een palet met een aantal kleuren. Daarna komt de beeldinformatie die verwijst naar dat palet om de afbeelding weer te kunnen geven. Dit wordt zo gedaan, omdat het bestand anders veel groter zou worden.
    Het palet kan de standaard VGA-kleuren bevatten. Maar ook kan een eigen palet zijn toegevoegd, om de afbeelding beter te kunnen weergeven. Een afbeelding met vele varianten bruin en geel heeft weinig aan kleuren als rood, groen en blauw. Zo kan men met het beperkte palet toch vaak nog verrassend goede resultaten behalen.
    Wanneer de afbeelding slechts enkele kleuren bevat, kan de afbeelding kleiner worden door het aantal kleuren beperkt worden. Standaardwaarden zijn 256, 16 en 4; maar ook kleinere of tussenliggende waarden zijn mogelijk. Hierdoor wordt het bestand nog enkele malen kleiner. Op de volgende pagina zijn enige voorbeelden gegeven.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right