weballey logo
 
left Webdesign - special F/X backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

werk doelgericht
html
inhoud voor alles
bezoeker
tekstschrijven
< special effects >

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      Vooral bij beginnende webcrafters zie je nogal eens een grote belangstelling voor "special effects". Hoe meer er beweegt flitst en reageert op muisbewegingen, hoe liever. Het lijkt op het eerste gezicht ook heel leuk. Maar het gaat al heel snel vervelen. Bovendien kosten ze vaak nogal wat bandbreedte en dus wachttijd. Tenslotte trekken ze de aandacht naar zich toe, en van de rest van de pagina af. Probeer jezelf dus in te houden bij het toepassen van al deze "leuke" dingen.
    Onder special effects versta ik animated GIF's, Shockwave animaties, JAVA applets, Javascripts zoals mouseover-buttons, achtergrondmuziekjes, etc. Ze vreten vaak bandbreedte, waardoor het erg lang kan duren voordat je ze te zien krijgt. Als je tenminste zolang wilt wachten. Vaak wekken ze daardoor alleen maar irritatie.
    JAVA is onstabiel, het is een computertaal die nog erg in ontwikkeling is. Veel sites die met JAVA applets beginnen, verwijderen deze na verloop van tijd weer. Soms is een site afhankelijk van JAVA voor navigatie. Een riskante onderneming: niet elke browser ondersteunt JAVA. Velen zetten de JAVA optie uit, uit vrees voor beveiligingsrisico's of systeemcrashes. Hetzelfde geldt voor JAVAscript, zij het in iets mindere mate.
    Animated GIF's geven wat minder risico's. Maar ook deze worden niet door elke browser ondersteund. Ook spelen niet alle browsers deze op dezelfde snelheid af. Een factor tien verschil is nog conservatief geschat. Hoe ziet je pagina eruit, als alleen het eerste beeldje van de animated GIF zichtbaar is? Waar gaat de aandacht naartoe: naar het bewegende plaatje of naar de rest van de pagina? Kijk maar eens naar de banners, die hiervan gebruik maken. Ze hebben twee tot drie keer zoveel effect als een stilstaande banner.
    Ik heb prachtige applets gezien, humoristische Shockwave animaties, en ingenieuze animated GIF's. Maar meestal voegen ze maar heel weinig toe aan de pagina. Of erger nog: soms zijn ze een substituut voor inhoud. Een wanhopige poging de leegte van de site te verhullen. Het Web draait maar om een ding: INFORMATIE. Hoe mooi een site verder ook is, als ze geen wezenlijke informatie bevat, is ze nutteloos.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right