weballey logo
 
left Web design - style sheets backnext right
homesearchsite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

eenheid
scherm-layout
HTML tables
< style sheets >
frames
navigatie
linken is link

GRAPHICS

  HTML is voor structuur
    Een veelbelovende techniek lijkt het gebruik van style sheets te zijn. HTML is eigenlijk helemaal geen layout gereedschap. Elke HTML codeur weet dat het een zeer beperkt instrument is voor dat doel. Het is oorspronkelijk ontworpen om de structuur van een document te beschrijven. Je kunt daarbij denken aan titels, alinea's, paragrafen, hoofdstukken, afbeeldingen, etc. De browser zou voor het uiterlijk van de pagina zorg moeten dragen.
    Dit beperkt natuurlijk je mogelijkheden. Je krijgt simpele, grafisch weinig interessante pagina's, wanneer je alleen structuurelementen gebruikt. Al snel na de eerste versie van HTML, werden diverse tags aan het arsenaal toegevoegd. Tags voor het beheersen van de layout van de pagina en de weergave van de tekst. Table en frame tags werden dankbaar aanvaard door webdesigners, als als ontwerpinstrument. Een enkele gebruikt zelfs uitgerekte GIFs van een pixel groot, voor exacte plaatsbepaling.
    Een probleem is nu dat je deze pagina's slechts op een manier kan gebruiken. Welke techniek je ook gebruikt. De meeste pagina's zijn geschreven voor het web. Ze zijn onbruikbaar op WebTV, ze passen niet op een TV scherm. Ze zijn onbruikbaar voor blinden, die meer gebaat zijn bij een hoorbare versie, of een voelbare in braille. Of gewoon grote lettertypen en hoge contrasten voor slechtzienden.
    Een andere benadering zou dus beter zijn: het scheiden van de layout en de inhoud van de pagina. Eenvoudig HTML gebruiken voor de pagina zelf, en een ander instrument voor zijn fysieke verschijning. Op die manier kun je de pagina toegankelijk maken voor iedereen. Het ontwerpinstrument zou uitwisselbaar zijn, niet langer afhankelijk van de inhoud van de pagina.

De belofte
    Style sheets zijn met dit doel voor ogen ontwikkeld. Vaak worden ze ook aangeduid als Cascading Style Sheets' of kortweg CSS. Cascading duidt op de eigenschap dat de laatst gebruikte bepaalt hoe de pagina eruitziet. Eerst komt de webpagina, je voegt jouw style sheet eraan toe. Een blinde plakt gewoon zijn eigen style sheet eraan vast en maakt de pagina hoorbaar. Een slechtziende gebruikt een andere met hoog contrast en grote lettertypen.
    Style sheets kunnen heel simpel zijn, bijvoorbeeld de fonts voor een hele pagina aangeven, of links zonder onderstrepen. Maar je kunt er ook veel meer mee doen, zoals een tekstvlak in positie en afmetingen. Of de plaats van een afbeelding, tekst over afbeeldingen laten lopen, etc. Het aardige is ook dat je de style sheet in een apart bestand kunt opslaan. Als je dan je website eens wilt veranderen, hoef je alleen de style sheet maar aan te passen. Stel je eens voor, wat een werk dat scheelt.
    Een bijkomend voordeel van style sheets is, dat je veel minder code nodig hebt. Je hoeft niet alle layout tags op elke pagina te herhalen. Je hoeft je alleen maar bezig te houden met de inhoud van de pagina. Je hoeft je niet meer druk te maken over het wel of niet wissen van een table tag, wat je pagina onzichtbaar kan maken. Wat overigens nogal eens voorkomt. Ben je uitgekeken op je site, vervang dan gewoon de style sheet. Een complete redesign in een paar uur. In plaats van dagen of zelfs weken als je alleen HTML zou gebruiken.

Het probleem
    Het probleem van style sheets is hun relatief late verschijning. Microsoft was met Internet Explorer 3.0 de eerste die CSS gedeeltelijk ondersteunde. Netscape volgde met versie 4.0 met een eveneens gedeeltelijke ondersteuning. Er zijn nog veel NS 3.0 browsers ingebruik, soms zelfs nog 2.0. Dus is het volledig met style sheets ontwerpen geen reële optie. We zullen waarschijnlijk moeten wachten tot versie 5 van MSIE en NS een beetje ingeburgerd zijn, voordat we ons daaraan kunnen gaan wagen.
    Een ander probleem is dat inmiddels iedereen gewend is aan het gebruik van frames, tables, font tags, spacers en wat dies meer zij. Mensen geven niet zo snel iets op, als ze er eenmaal aan gewend zijn. Je zult veel dingen opnieuw moeten leren, tijd en geld investeren. Reeds geschreven pagina's moet je compleet overnieuw doen om style sheets te kunnen gebruiken.
    Het probleem met beloften is dat ze dat veelal blijven. JAVA was zo'n belofte, en het is eigenlijk op sterven na dood. Het is gewoon een zoveelste (trage) programmeertaal geworden. En geen platform onafhankelijke taal, wat de belofte was. Ik hoop dat style sheets een beter lot beschoren zijn. Ze hebben tenminste de uitdrukkelijke steun van Netscape en Microsoft, en dat op zich niet echt verkeerd.
    Wellicht doe je er goed aan, jezelf eens te verdiepen in style sheets. Het is niet onmogelijk dat ze binnenkort veel gebruikt zullen worden. En als dat gebeurt, kun je er goed gebruik van maken. En je blijft niet achter als ze werkelijk goed van de grond komen. Ik zou graag het gebruik van tables etc. opgeven, als het eenmaal zover is.

bottom  
left Copyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right