weballey logo
 
left Webdesign - uniek backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

inleiding
geschiedenis
< webdesign is uniek >
browsers
copyright

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

      Webdesign vereist kennis van veel verschillende vakgebieden. Teksten schrijven, grafisch ontwerpen, creativiteit, beeldscherm-layout, kleurenleer, voorspellen van menselijke reacties, mensen warm maken en binden, programmeren, en werken met interactiviteit zijn belangrijke onderwerpen. De webdesigner moet van al deze zaken iets weten.
    Je kunt de diverse taken wel uitbesteden aan anderen, maar uiteindelijk zul je toch zelf de losse onderdelen tot een geheel moeten samensmelten. En als je met een homepage bezig bent zul je waarschijnlijk toch alles zelf moeten doen. Dit maakt webdesign tot een vrij unieke bezigheid. Dit maakt het interessant, maar ook behoorlijk ingewikkeld.
    Neem de tijd om over dingen na te denken. Kijk goed naar hoe anderen bepaalde problemen hebben opgelost. Vraag andere webdesigners hoe zij het hebben gedaan. Waarom zij iets op een bepaalde manier hebben gedaan. De meeste zullen je graag helpen. Een e-mailtje is zo verstuurd en kost bijna niets. Wil je iets doen wat je bijna nergens ziet, vraag je dan af waarom dat zo zou zijn.
    Maak gebruik van de diensten van anderen. Er zijn vele mensen op het web die graag iets voor je zullen doen. Gewoon omdat ze het leuk vinden. Of om hun naam op een andere site te krijgen. Ik ben al diverse malen grafisch ontwerpers op het web tegengekomen, die gratis logo's en banners maken voor niet-commerciele sites. Er zijn diverse editors op de markt met ingebouwde mogelijkheden voor het maken van banners en buttons. Teksten schrijven is ook niet voor iedereen weggelegd. Heb je daar moeite mee, vraag dan iemand die het wel kan voor je te schrijven. Of laat het in ieder geval eens nalezen door een ander.
    Wil je het wel helemaal zelf doen, neem dan de moeite je te verdiepen in de benodigde software. Surf het web af en bestudeer sites over webdesign. Ga naar de bibliotheek en lees boeken over de onderwerpen waar je te weinig van weet. Zorg dat je de taal van het web, HTML (hypertext markup language) goed onder de knie krijgt. Probeer verschillende dingen uit. Maak homepages voor anderen als vingeroefening.
    Oefening baart kunst. Zo is het dus ook met websites. Alleen door veel pagina's te maken en misschien nog wel meer te schrappen, kun je het vak onder de knie krijgen. Er zijn al genoeg nietszeggende sites op het web. Er zijn al teveel slecht ontworpen pagina's te zien. Als jij door deze pagina's te lezen een betere site maakt, is een belangrijk doel van deze site bereikt.
goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right