weballey logo
 
left Webdesign - webpalet backnext right
hometoolssite mape-mail
ALGEMEEN

WERKWIJZE

BANDBREEDTE

LAYOUT

GRAPHICS

paletten
voorbeelden
< webpalet >
anti-aliasing
dithering
minimaliseren
achtergronden

      Regelmatig zie je afbeeldingen op een beeldscherm met minder kleuren dan in de afbeelding zelf aanwezig zijn. De gevolgen zijn voor fotografische afbeeldingen vaak ronduit rampzalig. De afbeeldingen worden vlekkerig, en krijgen vervelende verkleuringen bij de randen van kleurvlakken, de fijne tekening gaat verloren.
    Voor afbeeldingen met verlopende kleurvlakken geldt iets soortgelijks. Deze veranderen sprongsgewijs van tint. Er ontstaan 'hoogtelijnen' op de plaats waar de ene kleur in de andere overgaat. Er blijft zo maar weinig van de afbeeldingen over.
    De gevolgen worden nog enigszins beperkt door een techniek die 'dithering' wordt genoemd. Deze wordt toegepast op een kleurvlak wat tussen twee kleuren inligt, die het beeldscherm wel weer kan geven. Het een kleurvlak voorzien van een menging van de twee kleuren. Soms in een geordend patroon (schaakbord), soms een willekeurig, afhankelijk van de instelling van computer en software.

windows palet mac palet
Windows palet 256 kleuren Macintosh palet 256 kleuren

    Tot nog toe heb ik het over VGA-schermen gehad. Met Macintosh schermen is het een iets ander verhaal. Het standaard kleurenpalet van een macintosh lijkt veel op dat van IBM compatibles. Maar het is toch net iets anders, zoals hierboven te zien is. Maar het kan nog erger. Er zijn vele videokaarten, die maar met één palet tegelijk kunnen werken. Zie je dus twee afbeeldingen weergegeven met elk een eigen - verschillend - palet, dan zie je maar een van beide met de goeie kleuren.

web palet Webpalet met 216 kleuren

    Om problemen te voorkomen, moeten dus eigenlijk alle afbeeldingen gebruik maken van het zelfde palet. Een palet dat door zowel macintosh als IBM compatibles kan worden weergegeven. Je kunt hiervoor een zogenaamd webpalet gebruiken. Hierin zitten alleen de 216 kleuren die in beide systeempaletten aanwezig zijn. Afbeeldingen met dit palet als basis kunnen door beide systemen zonder problemen weergegeven worden. Tenminste als je een beeldscherm hebt dat 256 kleuren kan weergeven.

goto top  
leftCopyright © Gerben Hoekstra - Alle rechten voorbehouden backnext right