De rijkste man van de wereld, Elon Musk, heeft officieel Twitter overgenomen in een deal van 43 miljard dollar. Dit is een grote stap voor het social media bedrijf dat het de laatste tijd moeilijk heeft. Met Musk aan het roer, wordt gezegd dat Twitter een grote impuls zal zien in zowel zijn gebruikers en aandelenprijs. Na de deal tweette Musk "de vogel is bevrijd", zinspelend op het feit dat hij grote plannen heeft voor het bedrijf. Maar de echte vraag is waarom hij Twitter zou willen kopen? Sommigen zeggen dat het is omdat hij meer van een openbaar platform wil hebben om zijn mening te uiten, terwijl anderen zeggen dat hij de gegevens van zijn gebruikers wil gebruiken om zijn andere bedrijven te helpen.
Elon Reeve Musk (geboren 28 juni 1971) is een zakenmagnaat, industrieel ontwerper en ingenieur. Hij is de oprichter, CEO, CTO en hoofdontwerper van SpaceX. Vroege investeerder, CEO en productarchitect van Tesla, Inc. Oprichter van The Boring Company. Medeoprichter van Neuralink en medeoprichter en eerste medevoorzitter van OpenAI. Als miljardair is Musk een van de rijkste mensen ter wereld.
Musk werd geboren door in Zuid afrika door een Canadese moeder en een Zuid-Afrikaanse vader en groeide op in Pretoria. Hij bezocht korte tijd de Universiteit van Pretoria voordat hij op 17-jarige leeftijd naar Canada verhuisde om naar Queen's University te gaan. Twee jaar later stapte hij over naar de Universiteit van Pennsylvania, waar hij een dubbele bachelor in economie en natuurkunde behaalde. In 1995 verhuisde hij naar Californië om naar Stanford University te gaan, maar in plaats daarvan besloot hij voor een zakelijke carrière te kiezen en richtte hij samen met zijn broer Kimbal het websoftwarebedrijf Zip2 op. Het bedrijf werd in 1999 voor 307 miljoen dollar overgenomen door Compaq. Datzelfde jaar was Musk medeoprichter van online bank X.com, dat in 2000 fuseerde met Confinity tot PayPal en vervolgens in 2002 door eBay werd gekocht voor 1,5 miljard dollar.
In 2002 richtte Musk SpaceX op, een bedrijf dat lucht- en ruimtevaartdiensten levert en waarvan hij CEO, CTO en hoofdontwerper is. In 2004 trad hij in dienst bij de fabrikant van elektrische voertuigen Tesla Motors, Inc. (nu Tesla, Inc.) als voorzitter en productarchitect, waarvan hij in 2008 CEO werd. In 2006 hielp hij bij de oprichting van SolarCity, een bedrijf voor zonne-energiediensten en de huidige dochteronderneming van Tesla. In 2015 was hij medeoprichter van OpenAI, een non-profit onderzoeksbedrijf dat vriendelijke kunstmatige intelligentie bevordert. In 2016 was hij medeoprichter van Neuralink, een neurotechnologisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van brein-computer interfaces, en richtte hij The Boring Company op, een bedrijf dat tunnels bouwt. Musk heeft ook de Hyperloop voorgesteld, een snel vactrain transportsysteem.
Lees hier ook meer over Discord, een ander online platform.
Er zijn eigenlijk een paar redenen waarom Musk Twitter zou willen kopen. Ten eerste, als CEO van twee publieke bedrijven, weet Musk het een en ander over het beheren van een groot gebruikersbestand. Ten tweede zou Twitter een waardevolle toevoeging zijn aan Musk's portfolio van bedrijven. Musk zelf aan op Twitter, waarom hij het bedrijf wilden kopen. Hij zou de manier van adverteren niet goed vinden. Hij denkt dat het belangrijk is voor de mensheid om een plek te hebben waar iedereen een breed scala aan meningen kan debatteren. Hij zegt dat er op het moment een groot gevaar is en de media mensen scheidt tussen extreem link en extreem rechts in onze maatschappij.
Er zijn veel meningen rond de aankoop van Twitter door Elon Musk. Sommigen zeggen dat het een geniale zet is die het platform zal helpen, terwijl anderen denken dat het een ramp is. Maar het valt niet te ontkennen dat het een interessante ontwikkeling is. Ongeacht de uitkomst is het duidelijk dat Musk's betrokkenheid bij Twitter een grote opschudding voor het platform zou betekenen. Het valt nog te bezien of het op de lange termijn een goede of slechte zaak zou zijn voor het bedrijf.